2019. szeptember 19., csütörtök - Vilhelmina
Keresés a tartalomban
ItthonApadnak a folyók, de sajnos újra jönnek az esős napok

Apadnak a folyók, de sajnos újra jönnek az esős napok


IpolyA Felső-Tisza és a Bodrog vízgyűjtőn eshet a következő napokban. A következő napokban elsősorban a Felső-Tisza és a Bodrog vízgyűjtő területén kell jelentősebb esőre számítani.

Hétfő délutántól az előrejelzés szerint az észak-magyarországi folyók vízgyűjtői fölött megnövekszik a felhőzet, záporokra, zivatarokra kell számítani. A várható csapadékmennyiség területi átlagban elérheti az 5-10 millimétert, helyenként ennél több is lehet.

A Sajó csaknem végig apad, de a legalsó néhány kilométeres szakaszán a Tisza áradása miatt további vízszintemelkedésre, illetve stagnálásra lehet számítani.

A Bódva teljes hosszán apad, az apadás üteme viszont rendkívül lassú és a vízszintek továbbra is igen magasak. A folyó vízállása Szendrőnél 219 centiméter, a tetőzés óta 72 centit apadt.

A Tarna végig apad, felső szakaszán a vízszintek már a teljes vízfolyáson kisvízi tartományban vannak, itt vasárnap este megszüntették az árvízvédelmi készültséget. A Hernád vízszintje is csökken.

A Bodrog vasárnap tetőzött Felsőbereckinél, ott nagyon lassan apad, míg Sárospataknál további néhány centiméteres nagyságrendű áradás, illetve elhúzódó tetőzés várható. A Felső-Tisza Záhonynál tetőzött 599 centiméteres vízállással. Dombrádnál vasárnap délutántól 701 cm-rel, Tiszabercelnél pedig hétfő hajnaltól 756 centivel hosszan tetőzik a folyó. Tokajnál további lassú emelkedésre számítanak, itt jelenleg 783 centiméteres a vízszint.


A jövő héten a Felső-Tisza vízgyűjtőjén többször is lehet jelentősebb csapadék és újabb, várhatóan a jelenlegitől kisebb árhullám(ok) kialakulása valószínű. A Takta továbbra is lassan, a Ronyva pedig fokozatosan apad. A Ronyva Sátoraljaújhelynél 142 centiméter, a tetőzés óta 313 centimétert csökkent a víz állása - tájékoztatta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályvezetője, Csont Csaba hétfőn a távirati irodát.


Forrás: MTI/Nógrád24.hu

2010-05-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite