2019. március 21., csütörtök - Klaudia
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeA Palóc Múzeum megyei hatókörűvé tételét kéri Balassagyarmat

A Palóc Múzeum megyei hatókörűvé tételét kéri Balassagyarmat


A kulturális szaktörvényhez benyújtott módosító javaslatban a balassagyarmati Palóc Múzeum megyei hatókörűvé nyilvánítását kéri Balla Mihály, a térség fideszes országgyűlési képviselője.

paloc_muzeum001


A jelenlegi elképzelés szerint a megyeszékhelyen, Salgótarjánban működne megyei hatókörű múzeum. Mint Balla Mihály pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, a törvényjavaslat öt kötelező muzeológiai gyűjtőkört jelöl meg a megyei hatókörű múzeumok számára, de ennek jelenleg egyik Nógrád megyei múzeum sem felel meg. Itt változtatni kell a törvényjavaslaton, a történelmi, szakmai érvek pedig amellett szólnak, hogy a Palóc Múzeum kapja meg Nógrád megyében a megyei hatókört a Nógrádi Történeti Múzeummal szemben - tette hozzá.


A képviselő kifejtette: 1970-ig megyei státusú volt a Palóc Múzeum, amelyet 121 éves történeti múltja mellett kiállítóhelyei, országosan kiemelkedő Madách-Mikszáth gyűjteménye, hagyatékai, a palóc múlt, identitás őrzése tesz alkalmassá arra, hogy megyei hatókörűvé váljon. A javaslatról a következő hetekben dönt az Országgyűlés - mondta Balla Mihály, hozzátéve: alternatíva lehet, hogy a balassagyarmati intézmény országos múzeum vagy szakmúzeum, esetleg annak tagintézménye vagy kiemelten támogatott városi területi múzeum legyen.


Medvácz Lajos (Fidesz), Balassagyarmat polgármestere és Csach Gábor (Fidesz) alpolgármester a sajtótájékoztatón beszámoltak arról, hogy a jelenlegi múzeumi struktúra csaknem kétharmadát a Palóc Múzeum felügyeli, kiállítóhelyeivel együtt a jegyeladást nézve 50 százalékot meghaladó értékesítést produkál megyei szinten. A polgármester L. Simon László kultúráért felelős államtitkárnak levélben is megküldte az érveket, amelyben kitér többek között a múzeum széles körű nemzetközi támogatottságára. A balassagyarmati kezdeményezést a palócság magyarországi és felvidéki közösségei is támogatják, az önkormányzatok, egyesületek, intézmények listáját is mellékelte a polgármester a levélhez.


A múzeumokról, könyvtárakról és a közművelődésről szóló törvény módosítása értelmében a korábban megyei fenntartású múzeumok és könyvtárak többsége a települési önkormányzatok fenntartásába kerül január 1-jétől. A törvényjavaslat a nagy városi múzeumi intézményeket a megyeszékhelyek fenntartásába adja, ezek hatóköre azonban továbbra is megyei szinten marad.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-09-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite