2019. március 19., kedd - József
Keresés a tartalomban
Zöld zónaA partok közelében gyülekeznek az olaj elől menekülő állatok

A partok közelében gyülekeznek az olaj elől menekülő állatok


A Mexikói-öböl olajkatasztrófájának mértékét vizsgáló kutatók felfigyeltek arra, hogy a menekülő tengeri állatok a part közeli, sekély vizekben tünedeznek fel.


Delfinek és cápák tűnnek fel Florida partjainál a meglepően sekély vízben. Rákok, ráják és apró halak gyülekeznek az Alabama mólónál. Az olajjal borított madarak mélyen az ingoványokba rejtőznek, soha nem is kerülnek többé elő. A BP olajkatasztrófa hatásait vizsgáló tengerkutatók néhány furcsa jelenséget figyelnek meg.

 

olajfolt


A halak és az egyéb élőlények az öbölben a jelek szerint menekülnek az olaj elől, és a part mentén a tisztább vizekben gyűlnek össze, ez a trend a kutatók szerint igencsak aggasztó jel. Az állatok jelenléte a part közelében azt jelenti, hogy szokásos élőhelyük igen komolyan szennyezett, és a gyülekezés tömeges pusztulásokat okozhat, ha kifogynak az oxigénből. Emellett az állatokat könnyebben elkapják a ragadozók.


Larry Crowder, a Duke Egyetem tengerbiológusa szerint a jelenség párhuzama az erdő szélére rohanó élővilág, amikor tűz van. Rengeteg hal, cápa, teknős próbál majd kikerülni abból a vízből, melyről érzi, hogy nem megfelelő." A közel két hónapja tartó olajszennyezés példa nélküli környezeti katasztrófát okozott az amerikai történelemben, több tízmillió hordó olaj ömlött már a Mexikói-öböl ökoszisztémájába. A kutatók néhány igen szokatlan dologra is felfigyeltek, miközben próbálják felmérni a hatásokat a tengeri élővilág több ezer fajára.

 

olajfolt1


Nap, mint nap észlelnek elpusztult madarakat, tengeri teknősöket és egyéb állatfajokat, ám a halálos áldozatok száma a katasztrófa mértékét illetően meglepően alacsony. A legutóbbi adatok szerint 783 madár, 353 teknős és 41 emlős pusztult el. Ezek a számok jelenleg eltörpülnek az Exxon Valdez 1989-es alaszkai katasztrófájának adatai mellett, amikor is a kutatók szerint 250 ezer madár, 2800 vidra pusztult el.


A szakemberek azt állítják, számos oka van a relatíve alacsony halálozásnak. A szivárgás hatalmas kiterjedése azt jelenti, hogy a kutatók az elpusztult állatoknak csak töredékét képesek fellelni. Számos állatot soha nem találnak meg, miután lesüllyedt a tenger fenekére, vagy más fajok megett. A madarak nagy része pedig a louisianai ingoványokban pusztul el, ahol menedéket keresnek az olaj elől.


Hétfőn a Greenpeace háromtagú legénysége a Barataria-öböl mangrovékkal tarkított öblei és kényes szigetei mellett haladt el. Tucatjával láttak delfineket játszadozni az olajos vízben, olajjal beszennyezett pelikánok pedig utódaikat etették. Ám elpusztult állatokat nem láttak. John Hocevar, a szervezet tengerbiológusa szerint az egyik ok, amiért nem látnak több elpusztult állatot, hogy a krízis kihatásai még csak most kezdenek testet ölteni. Az elpusztult élővilág feltérképezése az Öbölben több mint tudományos gyakorlat. A számok segítenek meghatározni, a BP táraságnak mennyit kell fizetnie a károkért.

 

olajfolt2


Ami a halakat illeti, a kutatók még mindig azt próbálják meghatározni, pontosan merre vándorolnak, annak érdekében, hogy teljes képet kapjanak a katasztrófáról. Erről a trendről eddig nem született tudományos konszenzus. Mark Robson a floridai Hal- és Élővilág Védelmi Bizottság tengeri halászatot kezelő osztályának vezetője szerint, ügynökségének tudományos bizonyítékot kell találnia arra, hogy a halakat hátrányosan érinti a vizek szennyezettsége. Megjegyezte, a halak esetén mindennapos gyakorlat, hogy a környezetet érintő nagyobb változások elől menekülnek.


A part mentén, néhány területen a kutatók szerint, a halak azért úsznak közelebb a parthoz, mert a vizek ott tisztábbak és bővelkednek oxigénben. Az öbölben kijjebb a szennyezés nemcsak a vizet festi meg az olajjal, hanem az oxigénszintet is csökkenti. Hasonló folyamat megy végbe a „holt zóna" periódusokban, a nyári hónapok azon időszaka alatt, amikor az oxigén szintje olyannyira lecsökken, hogy a halak nagy számban a partok felé menekülnek.

 

olajfolt3


Ám a mostani parti vándorlás halálosnak is bizonyulhat. Először is azért, mert végül még több olaj mosódik majd partra, és elárasztja a halakat. Emellett csapdába eshetnek az olajos réteg és a part között, mely növeli a versengést az oxigénért, és a halak pusztulásához vezet, ahogy elfogy a levegő. „Hosszú távon képességük az olaj elkerülésére korlátozódhat, különösen a part közeli menedékekben, ahol összegyűlnek, míg az olaj továbbra is ömlik be. Egy bizonyos szinten csapdába esnek" - mondja Crowder. „Tömeges pusztulás lehet a végeredmény."


A halak emellett az olyan ragadozók, mint cápák és tengeri madarak áldozatául is eshetnek. Már most egyre több cápát látnak az öböl partjai mentén lévő sekély vizekben. Alabamában a helyi lakosok halak hatalmas csoportjait szúrták ki a mólóknál, ahol a halászat egyébiránt tiltott. Úgy hiszik, a halak biztonságosabbnak érzik azokat a helyeket, mert a halászok nem zavarják őket.

2010-06-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite