2019. augusztus 26., hétfő - Izsó
Keresés a tartalomban
ItthonA pedagógusok szerint Orbán megalázta a munkájukat

A pedagógusok szerint Orbán megalázta a munkájukat


A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint nem igaz, hogy gyatra minőségű oktatás folyt az elmúlt években Magyarországon.

iskola

Képünk illusztráció!


Mendrey László PDSZ-elnöke pénteken a témában tartott sajtótájékoztatója után az MTI-nek arról beszélt, nem állják meg a helyüket és a pedagógusokra nézve dehonesztálók azok a megállapítások, amelyek a magyar oktatást rossz színben tüntetik fel. Utalt Orbán Viktor egyik karácsony előtti interjújára, melyben a miniszterelnök az elmúlt két - két és fél év legjelentősebb átalakításának az oktatást nevezte, és ezt azzal indokolta, hogy az elmúlt években a közoktatás egyre romló teljesítményt mutatott, továbbá a felsőoktatásból tömegével kerültek ki olyan diplomások, akiknek az oklevele használhatatlan volt.


Mendrey László szerint a kormányfő szavaival a pedagógusok munkájukat becsüli le, illetve alázza meg. Felvetette, ha igaz lenne, hogy a felsőoktatásból használhatatlan diplomákkal kerülnek ki a fiatalok, akkor mi szükség van a hallgatói szerződésekre, hiszen azokkal külföldön sem lehetne állást találni. A PDSZ-elnök szerint azonban a valóság az, hogy a fiatalok külföldön találják meg a boldogulásukat.


A PDSZ-elnök utalt a nyolc évvel korábbi PISA-jelentésre (nemzetközi tanulói vizsgálat) is, melyből kiderült, hogy olvasási, szövegértési és matematikai kompetenciák terén nagy volt Magyarország lemaradása. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az azóta eltelt időszakban az utolsó harmadból az első ötödbe került a magyar közoktatás, ez pedig azt jelezi, hogy "tételesen nem igaz", hogy gyatra minőségű oktatás folyt volna Magyarországon.


Mendrey László szerint ez nem jelenti azt, hogy nem lehetne javítani a rendszeren, de - mint mondta - olyan mértékű totális irányváltás, mint amit a kormányzat tervez, nem indokolt. Úgy vélte, a változtatás eredményei rövidtávon semmiképpen nem olyanok lesznek, mint amire a kormányzat számít.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-12-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite