2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
ItthonA piac nem kedveli, ha a független jegybankot támadják

A piac nem kedveli, ha a független jegybankot támadják


Tőzsde01A piac nem szereti, ha a független jegybankot, vagy annak elnökét támadják, Simor Andrásnak ki kell töltenie 2013-ig szóló mandátumát - válaszolták az elemzők Orbán Viktor hétfői, illetve Pokorni Zoltán kedd reggeli, az MNB elnökét támadó, illetve lemondásra felszólító kijelentéseire.


A piac általában nem szereti, ha a független jegybankot, illetve annak elnökét parlamenti párt, vagy a kormány, illetve most Magyarországon egy alakulóban lévő kormány leendő vezetője támadja - mondta Kondrát Zsolt. Az MKB Bank vezető elemzője hozzátette ugyanakkor, hogy ennek most nincs közvetlen hatása a forint árfolyamára, mivel azt inkább a görög események mozgatják.


Gyengült a forint

Kissé másként értékeli a helyzetet Árokszállási Zoltán, az Erste Bank makrogazdasági elemzője. Véleménye szerint a forint keddi, közel két százalékos gyengülésében szerepet játszhat a jegybank elnökét ért támadás. Hozzátette: a forint erőteljesebben gyengült a régiós devizáknál.
A jegybank, illetve a jegybank elnöke körüli bizonytalanságot nem kedvelik a befektetők - állítják a szakértők, akik egyetértettek abban is, hogy az MNB és az újonnan felálló kormány kamatpolitikája igen közel áll egymáshoz.


A jegybank és a Fidesz szakpolitikusai is a további kamatcsökkentés szükségességét hangoztatják, s ezt gondolja a piac is - fogalmazott Kondrát Zsolt, aki szerint legkedvezőbb esetben a kamatpálya alja 4,0-4,5 százalék között, kevésbé kedvező nemzetközi pénzpiaci helyzetben 4,75 százalék lehet.


Simort kedveli a piac


Arra is figyelmeztetnek, hogy az Európai Központi Bank és az Európai Unió is a független jegybank, illetve annak vezetője mellett áll ki.
Arra a kérdésre, hogy a jegybank és a pénzügyi felügyelet összevonásával, illetve annak élére kinevezett új vezetővel megoldható-e Simor András eltávolítása, a piaci elemzők nemmel feleltek. Árokszállási Zoltán hozzátette: "Simor Andrást megbízható embernek tartja a piac".


Kondrát Zsolt elmondta: a jegybank és a pénzügyi felügyelet összevonása nem elképzelhetetlen, de egy ilyen törvény esetén is ragaszkodnának a nemzetközi pénzügyi szervezetek ahhoz, hogy Simor András kitöltse 2013-ig szóló mandátumát, s csak azután lépjen érvénybe az összevonásról szóló törvény.

 

2010-04-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite