2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedA piac továbbra sem számít kamatváltozásra

A piac továbbra sem számít kamatváltozásra


MNBAz elemzők kamatprognózisa 2011 végére is 5,25 százalék, 25 bázisponttal alacsonyabb, mint a múlt havi felmérés eredménye volt.


Mind Budapesten, mind Londonban arra számítanak az elemzők, hogy változatlan marad a jelenlegi 5,25 százalékos alapkamat a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának hétfői kamatdöntő ülésén, és az év végéig sem mozdul el erről a szintről az alapkamat.


A Reuters által a napokban megkérdezett 27 elemző egybehangzó véleménye, hogy az MNB hétfőn nem változtat a május óta érvényes 5,25 százalékos alapkamaton.


Az elemzők kamatprognózisa 2011 végére is 5,25 százalék, 25 bázisponttal alacsonyabb, mint a múlt havi felmérés eredménye volt. A megkérdezett 23 elemző közül 12-en várnak a mostanival egyező alapkamatot a jövő év végén is, míg heten emelést és négyen csökkentést prognosztizálnak.


Az elemzői vélemények kapcsán a Reuters megjegyzi, hogy az MNB még nem kommentálta az adóváltozások hatását, de ez a jövő hónapban esedékes következő jegybanki inflációs jelentéstől várható.


A szakértőket az infláció alakulásánál jobban foglalkoztatta az a tény, hogy a fogyasztói kereslet még 2011-ben is gyenge marad, bár a export és a beruházások húzóerejénél fogva a bruttó hazai termék (GDP) növekedése az idei 0,8 százalékról a konszenzus szerint 2,55 százalékra gyorsul jövőre.


Az MTI londoni tudósítója által szemlézett nagy londoni befektetési és elemző cégek közül a Barclays Capital - az egyik legnagyobb citybeli befektetési csoport - pénteki prognózisában úgy vélekedett, hogy egy erőteljes - szerkezeti reformok melletti elkötelezettséget is tartalmazó - távlati költségvetési terv esélyt kínálhatott volna a további magyarországi kamatcsökkentésekre. A ház szerint azonban a jövő évre összeállított költségvetési intézkedéscsomag inkább "új bizonytalanságokat teremtett", ezért valószínűtlen, hogy az MNB a közeli jövőben bármikor fontolóra venné a kamatcsökkentést.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-10-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite