2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
ItthonA pokolból hozták ki a magyarokat

A pokolból hozták ki a magyarokat


reptér02Leszállt a Líbiából menekülő magyarokat szállító gép Ferihegyen. Közben az MTI Hírcentrum stábja bejutott Bengáziba.


A magyarokat szállító gép este 8 óra után landolt Ferihegyen


Este 8 után szállt le Ferihegyen az a repülőgép, amely Líbiából hozta haza a kint rekedt magyarokat. Szombat este kapta meg Magyarország az ehhez szükséges berepülési engedélyt. A Malév-géppel 10 országból 96 utas érkezett, köztük 24 magyar. A visszatérőket Martonyi János külügyminiszter és Hende Csaba honvédelmi miniszter fogadta. A magyarok kimentését a Terrorelhárító Szolgálat szervezte meg. Tripoliban vette fel őket a gép, Ferihegyen pedig a terrorelhárítók és családtagok várakoznak.


Az akciót, a gépen utazók hazaszállítását illetően Martonyi János mindenkinek gratulált a példás együttműködésért. Mint mondta, jelképes jelentőséget tulajdonít annak, hogy 10 európai nemzet polgárait hozták el, köztük románokat, litvánokat, lengyeleket, cseheket és a cseh nagykövetet is. "Ez egy nagyon szép példája annak, hogy mi magyarok együtt tudunk működni hogy, ha kell" - hangsúlyozta.


A miniszter nem tudta pontosan megmondani, hogy hány magyar maradhatott még kint, a megérkezetteken kívül még 20 magyarra számítottak, de ők saját elhatározásukból nem jöttek ki a repülőtérre, aminek nem tudni az okát. "Lehet, hogy a biztonsági helyzetet nem ítélték olyannak, (...) de lehet, hogy azt a döntést hozták a líbiai események alakulására tekintettel, hogy ott maradnak" - vélekedett Martonyi János.


Mint mondta: több mentési akciót nem terveznek, a többi magyarnak a saját döntése volt, hogy nem jöttek el. Sok függ attól, hogy hogyan alakul a helyzet. "Ez az akció jelezte azt, hogy még soha senkit nem hagytunk ott. Aki el akart jönni, az most eljött" - mondta. Hozzátette, hogy ha bármelyik magyarnak segítségre van szüksége, akkor azt megadják a jövőben is.
Azzal kapcsolatban, hogy állítólag Líbiában egy magyar származású embert elraboltak, a miniszter azt mondta: az illetékes szervek foglalkoznak az üggyel, a Külügyminisztérium ugyancsak, a tripoli nagykövetség emberei mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy ez az ügy tisztázódjék.


A várakozás pillanatai Ferihegyen


A Ferihegyen tartózkodó tudósítónk arról beszámolt be, hogy kevés a személyzet a tripoli reptéren, ez az oka annak, hogy délután 2 helyett este 8 óra körül tudott csak leszállni a menekülteket szállító gép Budapesten. Lassú a beszállítás, mivel a kevés kiszolgáló személyzet mellett többszörösen túlterhelt jelenleg a reptérre érkező, elutazni szándékozók tömege. A Ferihegyen landolt gépen a 24 magyar állampolgár mellett angolok, csehek és szlovákok vannak, főként nagykövetségi alkalmazottak és családjuk. Egy külön busz viszi majd a reptérről a 96 utast a Keleti pályaudvarhoz, a Terrorelhárító Központba, ahol a családtagok már várják szeretteiket.


A levegőbe lőve üdvözölték az újságírókat


Az MTI Hírcentrum stábjának tudósítója, Al Ghaoui Hesna már Bengáziban van, hajnalban lépték át az egyiptomi-líbiai határt.
Mint elmondta, bár Egyiptomban komoly ellenőrzésen estek át, Líbiában nem kértek tőlük vízumot, sőt, kifejezetten örültek a líbiaiak a külföldi újságíróknak. Szívélyes fogadtatásuk jeleként a levegőbe lőttek, majd lefotóztatták magukat az új, piros-fehér-fekete zászlóval a kezükben. Az utcán ünneplő fiatalok is szívesen fogadták Az MTI Hírcentrum stábját, büszkén mutatták mobiltelefonjukon, hogy az új lobogó a hátterük.


Egy helyi lakos szerint az úttorlaszoknál civilruhások állnak, a hatalomátvételnél ugyanis eltűntek a közalkalmazottak, mint ahogy a polgármester vagy a rendőrök is. Ők álltak a helyükbe önkéntesen, hogy segítsék a rend fenntartását. Al Ghaoui Hesna szerint katasztrofális a helyzet a menekültek között, több ezren rostokolnak a határ mentén és várják, hogy elhagyhassák Líbiát. Van, aki 5-6 napja van ott étlen-szomjan, mert kormánya nem tud segíteni rajta.


Nem csitulnak a tüntetések Tripoliban


Csak szombaton több mint 10 ezer ember menekült el a határokon át Líbiából. A tunéziai vörös félhold nevű segélyszervezet illetékese humanitárius válságnak nevezve a menekültáradatot, és nemzetközi segítséget kért. Közben átmeneti kormányt alakított Kadhafi líbiai vezető ellenzéke a felkelők kezén lévő Bengázi városában. A fővárost még mindig a Kadhafihoz hű erők ellenőrzik. Tripoliban sokan félnek kimenni az utcára, mert rendszeresek a lövöldözések. Már a Tripoli közelében fekvő az-Záviját is a felkelők ellenőrzik - ez látszik a nagyvárosban készült amatőr felvételeken. A környéket viszont még Kadhafi hívei uralják.


Bengáziban, ahonnan a forradalom 10 nappal ezelőtt elindult, Kadhafit gúnyolva tartottak demonstrációkat. A városban az élet lassan visszatér a régi kerékvágásba: a bankok kinyitottak, és az emberek megrohamozták az üzleteket. A Kadhafi-milíciák egykori irodáiban úgynevezett népi bizottságokat hoznak létre önkéntesekből. Ők szervezik újjá az életet. Egyikük azt magyarázza, hogy már ezer kilométeres szakaszon ők ellenőrzik az országot. A Magyarországnál több mint tízszer nagyobb, de csak hatmillió lakosú Líbiában az emberek 90 százaléka a tenger közelében él.


A líbiai vezető második legidősebb fia továbbra is azt állítja, hogy szó sincs válságról. „Az ország háromnegyed része nyugalomban él. Normális az élet. Kitűnően mennek a dolgok, csak a keleti országrészben vannak gondok" - mondta Szaif al-Islam Kadhafi az al Arabija televíziónak. Bengáziban közben átmeneti kormányt alakított az ellenzék. A volt igazságügyi miniszter bejelentette, hogy a kabinet tagjai között vannak a felszabadított nyugati városok képviselői is. "Kérem a nemzetközi közösséget, hogy segítsen a líbiai népnek, mert ilyen mészárlásra még nem volt példa" - mondta a volt igazságügyi miniszter.


Az ENSZ Biztonsági Tanácsa utazási korlátozásokat vezetett be Kadhafi családjával és bizalmasaival szemben, és elrendelték számláik befagyasztását. Azt azonban nem tudni, hogy Kadhafi hol van. Líbiából tízezrével menekülnek az emberek. A tunéziai és az egyiptomi határon is sátrakat állítottak föl, hogy ellássák őket.


Forrás: MTI Hírcentrum/HÍR PORT24

2011-02-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite