2019. június 18., kedd - Levente
Keresés a tartalomban
NagyvilágA polgármester nem bontja le a kerítést a roma nyomornegyed körül

Nagybánya polgármestere nem bontja le a kerítést a roma nyomornegyed körül


Catalin Chereches, Nagybánya (Baia Mare) polgármestere kedden kijelentette, hogy nem bontja le azt a falat, amellyel utasítására egy többnyire romák lakta nyomornegyedet kerítettek el a Máramaros megye székhelyén.

romafal

Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint a polgármester a vitatott fal mellett tartott sajtótájékoztatót azt követően, hogy a legfelsőbb bíróság múlt pénteken jogerős ítéletben marasztalta el a fal felépítése miatt.

A bíróság voltaképpen az Országos Diszkriminációellenes Tanács elmarasztaló határozatát erősítette meg. A tanács 2011-ben 6000 lejes (406 ezer forintos) bírságot rótt ki a polgármesterre a diszkriminatívnak ítélt falépítés miatt, de csak javasolta a fal lebontását.

Catalin Chereches az újságíróknak kijelentette, az ítélet csupán azt jelenti, hogy nem kapják vissza a már két évvel ezelőtt kifizetett bírságot. "Legyen boldog a diszkriminációellenes tanács a 6000 lejével. (...) Mi úgy folytatjuk a roma közösség integrálására vonatkozó terveinket, ahogy jónak látjuk" - idézte a szavait az Agerpres.

A sajtótájékoztató végén a nyomornegyed néhány roma lakója is véleményt nyilvánított. Kijelentették: nem érzik, hogy hátrányosan megkülönböztették volna őket a másfél méter magas fal felépítésével. Hasznosnak találták a falat, mert így a gyermekeik nem juthatnak ki a nyomornegyed melletti forgalmas útra.

Nagybánya polgármestere 2011 nyarán emeltetett százméternyi falat a város egyik nyomornegyede köré. Azzal indokolta a fal megépítését, hogy az ottani néhány panelházban élő cigánycsaládok rendszeresen zaklatják a környékbelieket, a legalapvetőbb higiéniai szabályokat sem hajlandóak betartani, és a környéken magas a bűncselekmények száma.

Az intézkedés számos, az emberi jogokért küzdő civil szervezet tiltakozását váltotta ki, és több per tárgyát is képezte. Június elején a Bukaresti Táblabíróság jogerős ítéletben utasította el a Romani Criss roma jogvédő szervezet keresetét, és a fal felállításának a törvényessége mellett foglalt állást.

 

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2013-10-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite