2019. július 20., szombat - Illés
Keresés a tartalomban
ItthonÁprilistól szabad az út az otthonszülés előtt

Áprilistól szabad az út az otthonszülés előtt


baba01Jövő áprilistól várhatóan szabadon lehet otthon szülni, a tervek szerint ugyanis akkor lép életbe az otthonszülésről szóló szabályozás. Az év végéig még egyeztetnek a részletekről, de a jelenlegi tervezet szerint az otthonszülést levezetheti egy bába is. Feltétel, hogy vészhelyzet esetén húsz perc alatt kórházba kerüljön a kismama, ezért a szülésről a területileg illetékes kórházat is értesíteni kell. Azt is szabályoznák, hogy ki nem szülhet otthon.

A legfontosabb a gyermek és a szülő nő biztonsága - értett egyet a Ma Reggel vendégeként Békés Bence, Szülők a Szabad Szülésért Társasága és Csákány M. György szülész főorvos.
A főorvos szerint nem azért ellenzi a szülészeti szakma az otthonszülést, mert az érdekeket sért, hanem azért, mert a tapasztalatok szerint egy gyermek világrahozatala még a legnagyobb körültekintés mellett is veszélyesebb otthon, mint egy kórházban - mondta Csákány M. György.


A világon mindenhol van otthonszülés, és mindenhol szabályozva van ennek minden lehetősége. Szakmai adatok szerint, ha a megfelelő szakember megfelelő közelségben elérhető, akkor a szüléssel járó kockázat minimalizálható, így a rendeletet elfogadható - fogalmazott a szülész főorvos, aki egyébként továbbra is ellenzi az otthonszülést.
A rendelettel elindul egy folyamat, és a rendőrségi zárkákból és bíróságokról végre átterelődik a téma a szakemberek felé - hangsúlyozta Békés Bence.

Statisztikai adatok szerint Magyarországon többen halnak meg szülés közben, mint ahány 18 éven aluli veszti életét. Hollandiában 10 perc alatt kell beérni a kórházba a szabályozás szerint, hazánkban 20 perc lesz ez az időintervallum, mert nálunk figyelembe vették a közlekedési lehetőségeket is - mondta Csákány M. György. Majd Békés Bence hozzátette: az a nő is szülhet intézményen kívül, aki a kórháztól távolabb eső helyen él. Ebben az esetben nem otthon, hanem egy olyan helyen kell világra hoznia a babát, amelynek közelében van szülészet.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-12-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite