2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeAPRÓ TIPPEKKEL A KÖRNYEZETBARÁT...(X)

APRÓ TIPPEKKEL A KÖRNYEZETBARÁT MINDENNAPOKÉRT (X)


Az elmúlt hónapban tartották meg a Kelet-Nógrád Térségi Hulladékgazdálkodási Rendszer fejlesztése projekt hivatalos alapkőletételét. A mintegy 3,5 milliárd forintos beruházás mérföldkő a térség életében, hiszen 51 település szelektív hulladékgazdálkodási rendszerét teljes egészében megújítják. A nagy fejlesztésekkel együtt azonban szemléletformálásra is szükség van, melyben Katus Attila világ- és Európa aerobic bajnok személyes példákkal lesz segítségünkre.

katus

A természeti értékek megóvása Nógrád megyében is fontos feladat, erre hivatott az a nagyszabású fejlesztés, melyet a Kelet-Nógrád Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás új projektjében hajt végre, hogy az itt élőkkel együtt zöldebb, tisztább, élhető lakókörnyezetet teremtsen. A szelektív hulladékgyűjtés, melyre a helyi hulladékkezelési rendszer megújításának köszönhetően a nógrádiaknak is lehetőségük lesz, csak egy a sok közül, amit megtehetünk Földünk érdekében. De ne felejtsük: az egyén szintjén is tehetünk ezért! Vajon milyen apró tippjei, tanácsai vannak Katus Attila aerobic bajnoknak, aki köztudottan nagy környezetvédő és a zöld gondolkodás szószólója. Mit javasol ő, hogyan tehetünk többet a tisztább környezetért?

Fontosnak tartom, hogy mindig hazai termékeket, idénygyümölcsöket vásároljunk. Kapcsoljuk le a villanyt, ha nincs senki egy helyiségben - akkor világítsunk, amikor kell, sőt, ha tehetjük, használjunk zöld energiát! A szelektív hulladékgyűjtés nagyon fontos, kezeljük így a háztartási hulladékot, amit megtermelünk - mondja a sportember, majd folytatja a felsorolást. - Mielőtt valamit kinyomtatunk, gondoljuk át, hogy ténylegesen szükség van-e rá. Ha papírárut veszünk, válasszunk újra feldolgozottat, és vegyünk részt az erdők védelmében azzal, hogy vagy a MÉH-be vagy a szelektív szemétszigetekre visszük a papírhulladékot! Használjunk ökológiailag lebomló tisztítószereket! - teszi hozzá. Katus Attila szerint már azzal is sokat tehetünk a környezetért, ha öko-módra autózunk: csak akkor használjuk a kocsit, amikor tényleg muszáj, és inkább gyalog, kerékpárral járunk, vagy a tömegközlekedést használjuk. Ha egyedül autóznánk, osszuk meg az utasteret másokkal, és spóroljunk az üzemanyaggal, ezzel is jót teszünk a környezetnek.

Ne felejtsük el, hogy a környezetvédelem nem feltétlenül kerül pénzbe, sőt, akár spórolhatunk is általa, hiszen energia megtakarítást és a rezsink csökkenését eredményezi!
További információ: www.keletnogradhulladekgazd.hu

A szelektív hulladékgyűjtési rendszer kialakítása és bevezetése a KEOP-1.1./2F/09-11-2013-0003 jelű projekt keretében, több mint 3,2 milliárd forintos európai uniós támogatással valósul meg.

szechenyibubi

(X)

2015-06-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite