2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
ItthonAbortusztabletta elleni demonstráció

Politikusok is megjelentek az abortusztabletta bevezetése elleni demonstráción


Politikusok is megjelentek az egészségügyi államtitkárság budapesti épülete előtt szerdán, az abortusztabletta bevezetése elleni demonstráción, amelyet egy civil szervezet hirdetett meg.

abortusz_demonstracio

A mintegy kéttucatnyi tiltakozó mellett ott volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke, valamint Novák Előd és Dúró Dóra jobbikos képviselő, akik gyermekükkel jelentek meg.

Semjén Zsolt a sajtónak nyilatkozva azt mondta: a leginkább jogfosztott és kiszolgáltatott helyzetben lévő kisebbséget a magzati korban lévő gyermekek jelentik, akik nem tudnak hangot adni saját érdekeiknek, ezért ez az ő kötelezettségük. Mint kiemelte: amikor a szocialista kormány idején próbálták meg bevezetni "ezt a gyógyszernek nevezett mérget", akkor és ugyanígy tiltakozott, mint most, hiszen, mint fogalmazott: "mindegy hogy kormányon vannak vagy ellenzékben, az igazság ugyanúgy igazság", a KDNP továbbra is az "életvédő" álláspontot képviseli.

Mint mondta, ennek fényében szólalt fel a KDNP azonnal, napirend előtt az abortusztabletta ügyében. Azóta viszont Szócska Miklós egészségügyi államtitkár nyilatkozatai megnyugtatták a pártot ebben a kérdésben. Semjén Zsolt ezzel együtt leszögezte: amíg a KDNP súlyos szerepet tölt be a kormányban és meghatározó szerepe van a magyar közéletben, a parlamentben, addig ez a tabletta nem lesz bevezetve Magyarországon.

A demonstráción férjével és kisgyermekével együtt részt vevő Dúró Dóra jobbikos képviselő az MTI-nek elmondta: a magzatvédő vitaminok és nem az abortusztabletta pártján állnak. Mint leszögezte: a tabletta bevezetését elutasítják, mert úgy gondolják, ez nem egy jó irány, hiszen csak folytatása lenne az abortuszok magas száma által okozott "nemzeti vészkorszaknak".

Jobbágyi Gábor, a rendezvény egyik szervezője azt mondta, bár a kormány részéről legutóbb azt mondták, nem vezetik be a készítményt, továbbra is számos hírt hallani a tabletta pozitívumairól, sokan továbbra is propagálják annak engedélyezését.

Téglásy Imre, a rendezvényt szervező Alfa Szövetség elnöke elmondta: azért szervezték a demonstrációt, mert az elmúlt napokban megtudták, hogy Magyarországon ismét az abortusztabletta bevezetését tervezik. Ennek kapcsán kiemelte: 2005-ben egy hasonló kezdeményezés ellen már sikerrel tiltakoztak. A szer gyártója kénytelen volt elállni a készítmény magyarországi forgalmazástól, miután saját útmutatójában előírta: csak azon országokban lehet bevezetni, ahol nincs komoly tiltakozás a készítmény ellen.

Csókay András idegsebész azt mondta: Magyarországon naponta mintegy 150 abortusz történik. Ez az arány mintegy négyszer több, mint a fejlettebb európai országokban - tette hozzá. A demonstráción az Egyesült Királyság Magzatvédő Társaságának képviselője az abortusztabletta veszélyeiről, a szer okozta fizikai és lelki kockázatokról beszélt. Mint kiemelte: a készítmény már mintegy harminc nő halálát okozta a világban.

A szervezők szerint az elmúlt fél évszázadban Magyarországon mintegy 6 millióra tehető azon gyermekek száma, akik abortusz miatt nem jöhettek világra. Erre emlékezve a demonstráción hatszor megkongattak egy kis harangot főhajtás mellett.

Az egészségügyi államtitkárság előtt tartott mintegy egy órás demonstráción rendzavarás nem történt.

A Magyar Nemzet a múlt szombati számában írt arról, hogy az úgynevezett abortusztabletta megkapta a magyarországi forgalomba hozatali engedélyt, így belföldön is lehetőség lesz a gyógyszeres terhességmegszakításra.

Szócska Miklós hétfőn a parlamentben azt mondta: a regisztráció nem jelenti azt, hogy azonnal alkalmazható is lesz a szer, az alkalmazás, a beszerzés és az OEP-engedélyezés egyelőre nyitott kérdés. Az egészségügyi államtitkárság hétfő délutáni közleményében még nagyrészt ezt megerősítve azt írta, az abortusszal kapcsolatos magyarországi szabályozás továbbra sem változik, az úgynevezett abortusztabletta regisztrációja az uniós tagállamok számára kötelezettség volt, az engedélyezési folyamat még nem zárult le.

Hétfő este viszont Szócska Miklós a Hír TV Rájátszás című műsorában kijelentette, a tabletta alkalmazása kapcsán olyan mértékű szakmai vita alakult ki, amely nem megnyugtató és nem rendezhető, ezért úgy döntöttek: a készítmény beszerzésére, OEP általi támogatására, forgalmazására nem kerül sor. Az államtitkár hangsúlyozta: ezzel szeretné lezárni ezt a témát.

Azóta valamennyi párt és számos civil szervezet is állást foglalt az ügyben, többen az abortusztabletta bevezetése, míg mások ellene emeltek szót.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

 

 

2012-05-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite