2019. július 21., - Dániel
Keresés a tartalomban
ItthonA radioaktív jód többszörösét mérték Budafokon

A radioaktív jód többszörösét mérték Budafokon


A radioaktív jód többszörösét mérték Budafokon. Az elmúlt heti mérési eredmények ugyan eltérnek a korábbiaktól, de aggodalomra nincs ok - mondta Turai István sugárbiológus.

sugármérő


Ötszázszorosára emelkedett a radioaktív jód előfordulása az elmúlt héten Pozsonyban - írta TVNoviny.sk. A jód-131 izotópot a csapadékvízben mutatták ki, a szlovák fizikusok szerint a Japán földrengés és szökőár miatt megsérült fukusimai atomerőműből származik a radioaktív anyag.


Dr. Turai István, az Országos "Frédéric Joliot-Curie" Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet megbízott főigazgatója elmondta: Magyarországon is mérik a levegő sugárszennyezettségét és a radioaktív jódot az elmúlt napokban Pakson már képesek votak kimutatni. Emellett a tegnapi napon a budafoki mérőállomásból levett egyhetes levegőmintában is fellelhető a radiojód - közölte a főorvos. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt heti mérési eredmények a szokásos arány 5-10 szeresét mutattak ki Budafokon.


A szakember hozzátette, hogy a fővárosi kórházakban diagnosztikai és gyógyászati célra használt jód-131 izotóp a legmodernebb légszűrési berendezések hatásfoka mellett is kijuthat a levegőbe, ezáltal mérhetővé válik, ám nem zárta ki annak lehetőségét, hogy ez most összefüggésben lehet a fukusimai atomerőmű meghibásodásával. Azt azonban hangsúlyozta, hogy a Pozsonyban mért 500 szoros értéknek nem csak a japán katasztrófa, hanem elsődlegesen a helyi kibocsátás lehet az okozója.


A Kutató Intézet főigazgatója szerint a szokásosnál magasabb radiojód koncentrációnak nincs egészségügyi kockázata, hiszen diagnosztikai célra a levegőben található radioójód-mennyiség milliárdszorosát adják be a kórházakban a betegeknek.
A főorvos - aki egyben a WHO Sugáregészségügyi Együttműködő Intézet vezetője is - a korábban az MTI-hez is elküldött nyílt levelében emlékeztetett, hogy Csernobil miatt sem lépett fel, s nem léphet fel sugársérülés Magyarországon. "Még a kijevi Malév-képviselő tizenkét éves fiának szervezetében is csak az enyhe lefolyású sugársérülés kiváltására képes dózisnál ezerszer kisebb mennyiségű radioaktív anyag jelenlétét mutatták ki intézetünkben" - tette hozzá.


Turai István arra is kitért: mivel a környezeti sugárterhelés egészségkárosító hatása felől sokan érdeklődtek 1993-ban megjelent könyvét hozzáférhetővé tették az OSSKI honlapján. A főorvos szerint a könyvben leírtak ma is aktuálisak. Ebben összesen 45 kérdésre ad választ egyebek mellett a lakossági sugárterhelés forrásairól és mértékéről, Csernobil hatásairól, valamint a hatóságok és a lakosság teendőiről nukleáris baleset esetén.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-03-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite