2019. július 16., kedd - Valter
Keresés a tartalomban
ItthonAradi vértanúk - Megemlékezések országszerte

Aradi vértanúk - Megemlékezések országszerte


Az aradi vértanúk október 6-i emléknapja alkalmából már pénteken országszerte megemlékezéseket tartanak. Budapest IV. és XI. kerületének önkormányzata délelőtt tart megemlékezést Görgey Artúr, illetve Schweidel József honvédtábornokok emlékművénél.

aradi_vertanuk

Nyíregyházán délelőtt Kovács Ferenc polgármester mond beszédet, délután pedig a városi és megyei önkormányzat, a városi helyőrség parancsnoksága, az evangélikus egyházközség és a városvédő egyesület szervezésében tartanak megemlékezést és koszorúzást Damjanich János szobránál. A kecskeméti önkormányzat kegyeleti váltófutást rendez, utána gyertyagyújtással emlékeznek az aradi vértanúk kivégzésének évfordulójára.


Zalaegerszegen este tartják a városi ünnepséget, amelyen Pinczés István, a Griff Bábszínház igazgatója mond beszédet. Egerben az ünnepi megemlékezést Lenkey János tábornok sírjánál tartják a Lenkey Bajtársi Egyesület, a Kossuth Zsuzsa Középiskola tanulói és a Lenkey János Általános Iskola énekkarának részvételével, majd koszorúznak.


Komárom-Esztergom megyében két helyszínen is megemlékeznek az 1848-1849-es szabadságharc vértanúiról: Esztergomban kora délután kegyeleti váltófutást rendeznek, a polgármesteri köszöntőt követően koszorúzást tartanak. Tatán pedig este a Tatai Polgári Körök Szövetségének szervezésében gyászmisével, majd gyertyákkal, fáklyákkal emlékeznek az aradi vértanúkra. Sopronban este az evangélikus temető előkertjében, Nagykanizsán délelőtt az Aradi Udvarban tartanak megemlékezést a szabadságharc hősi halottainak tiszteletére.


A Nógrád megyei Somoskőújfalu koszorúzási ünnepségén Fenyvesi Gábor, Salgótarján alpolgármestere mond beszédet. A Csongrád megyei Szentesen a volt Damjanich János Tagiskola épületénél emlékeznek polgármesteri köszöntővel, a Hajdú-Bihar megyei Hajdúböszörményben a városi rendőrkapitány mond emlékező beszédet.


A hivatalos állami ünnepség szombaton lesz a fővárosban. Az aradi vértanúk napja alkalmából katonai tiszteletadás mellett - Orbán Viktor kormányfő jelenlétében - felvonják, majd félárbocra engedik Magyarország nemzeti lobogóját a Kossuth Lajos téren. Ezt követően a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben a Batthyány-mauzóleumnál koszorúzást és megemlékezést tartanak, ahol Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere mond beszédet.


1849. október 6-án végezték ki Aradon a magyar szabadságharc 13 honvédtábornokát, Pesten pedig Batthyány Lajost, az első felelős magyar kormány miniszterelnökét. Október hatodikát a kormány 2001-ben nemzeti gyásznappá nyilvánította.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-10-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite