2019. augusztus 21., szerda - Sámuel
Keresés a tartalomban
NagyvilágA Rákóczi Szövetség osztja szét a pénzt a felvidéki árvízkárosultaknak

A Rákóczi Szövetség osztja szét a pénzt felvidéki árvízkárosultaknak

RákĂłczi SzövettsĂ©gA felvidéki árvízkárosultak megsegítésére megítélt 50 millió forint sorsáról egyeztetett telefonon Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke, és Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke.

Jövő héten személyesen is találkoznak, a pénz elosztásának részleteit akkor tisztázzák - írta az Új Szó című pozsonyi napilap kedden. "Mi továbbra is azoknak a településeknek adnánk a pénzt, amelyekről még júniusban szó volt" - magyarázta Berényi, utalva arra a fizetett választási hirdetésre, amelyet az MKP a lapban tett közzé június 12-én.
Ezen a listán tizenhat helység szerepel: Nyárasd, Kalonda, Perse, Tardoskedd, Ipolybalog, Ipolyság, Gúta, Farkasd, Negyed, Ladmóc, Felsőszeli, Péder, Borsi, Zsór, Gömörfalva és Nagytárkány. Ezeknek egy részén árvíz, a többi telepüésen belvíz pusztított. "Mi is elkészítettük a saját igényfelmérésünket a célalapjainkon keresztül, több helyről még nem kaptuk meg az adatokat, de az eddigiekből látni, hogy körülbelül fedik azokat a területeket, amelyeknek az MKP is megítélné a pénzt. Viszont a célalapjaink által begyűjtött adatoktól függően más falvak is rákerülhetnek a listára" - mondta az Új Szónak Halzl József.

A Rákóczi Szövetség a pénz elosztásában is hasonló állásponton van, mint az MKP. "A mi elképzelésünk az, hogy a pénzt az egyes önkormányzatoknak osztanánk ki, ők döntenének a községeken belül a további elosztásról, elsősorban a közintézmények részesülnének a támogatásból" - fejtette ki Berényi. "Mi a magyar kormánytól azt az utasítást kaptuk, hogy vegyük figyelembe az MKP javaslatait, ezt meg is tesszük, ettől függetlenül mi is azt szeretnénk, hogy a pénzt a közösségi célú létesítmények kapják, de azt sem zárjuk ki, hogy egyéni kedvezményezettek is legyenek, döntő szava az önkormányzatoknak lesz" - mondta Halzl József.

A felvidéki árvízkárosultak számára elkülönített 50 millió forint megítélését Heizer Antal pozsonyi magyar nagykövet jelentette be az MKP kampánygyűlésén, közvetlenül a szlovák parlamenti választások előtt. Csáky Pál, az MKP akkori elnöke azt nyilatkozta, hogy a pénz néhány napon belül megérkezik az MKP árvízszámlájára. A választások óta a magyar kormány döntése megváltozott, a pénzt a Rákóczi Szövetség az MKP-val közösen osztja szét.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

2010-08-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite