2019. május 23., csütörtök - Dezső
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeÁramütés érte - Nincs esély a teljes felgyógyulásra

Áramütés érte - Nincs esély a teljes felgyógyulásra

Finnországban jelölt vörös vércsét találtak Palotás község közelében, a madarat áramütés érte - közölte Papp Ferenc, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Nógrád megyei munkatársa az MTI-vel.

vorosvercse

„A meggyűrűzött vörös vércsét egy magángazdálkodó találta néhány napja egy középfeszültségű villanyvezeték alatt. A madár csak ugrálni tudott, repülni nem.

A ragadozót a fém gyűrű mellett megjelölték a két szárnyán is, hogy befogás nélkül, távolabbról felismerhető legyen, illetve geolokátorral is ellátták. Utóbbi célja, hogy a vörös vércsék vonulási útvonalairól, kóborlásairól képet kapjanak az ornitológusok" - mondta Papp Ferenc. Hozzátette: azonnal felvették a kapcsolatot a finn kutatókkal és kiderült, hogy a vörös vércsét Finnország nyugati részén gyűrűzték.

Itt egy Kauhava nevű település környékén már 25 éve végeznek kutatásokat, a vércséket költőládákban telepítik meg. A vonulási útvonalak megismerése céljából idén először erősítettek rájuk geolokátorokat: a vizsgálat alanyát képező 440 madárból 82 hím példány kapott ilyet.

Azért választották a hímeket, mert ezek hűségesebbek élőhelyükhöz, nagyobb biztonsággal visszatérnek oda, mint a tojók. „A madár teljes gyógyulására nincs esély. Az áramütést túléli, de a szárnyát el fogja veszíteni. Jelenleg a Bükki Nemzeti Park salgótarjáni telepén gondozzák" - tette hozzá Papp Ferenc.


Forrás: MTI/ HÍR PORT 24

 

2011-11-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite