2019. február 22., péntek - Gerzson
Keresés a tartalomban
ItthonA regisztrációról és a kampányszabályokról vitatkozhatnak a képviselők

A regisztrációról és a kampányszabályokról vitatkozhatnak a képviselők


A parlamentben ma újra megnyílik a választási eljárási törvényjavaslat részletes vitája, amelyben a képviselők várhatóan értékelik majd az otthonról történő személyes regisztráció ötletét, valamint a kampányszabályok átalakítására vonatkozó módosító javaslatokat. Emellett szó lehet az iskolák államosításának szabályairól is.

parlament001


Az Országgyűlés ma reggel elsőként az iskolák állami fenntartásába vételét szabályozó törvényjavaslatról tárgyal. Eszerint 2013. január 1-jétől a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ foglalkoztatja a pedagógusokat és az oktatómunkát segítő iskolai alkalmazottakat. Pokorni Zoltán, a parlament oktatási bizottságának fideszes elnöke a testület hétfői ülésén azt mondta: a kormány veszélyesen későn nyújtotta be a javaslatot, és szerinte az állami intézményfenntartó központ is későn jött létre.


A Ház ezután arról a kormányjavaslatról vitázik, amely a jövő év elejével állami fenntartásba venne 170, ma a települések által működtetett szociális - fogyatékosokat, pszichiátriai és szenvedélybetegeket ellátó -, valamint gyermekvédelmi intézményt. Ezzel tovább folytatódhat a szociális intézményrendszer államosítása, ám az idősek és a hajléktalanok ellátása változatlanul önkormányzati feladat marad.


A Gazdasági Versenyhivatal tavalyi tevékenységéről szóló beszámoló megtárgyalása után újra megnyílik a választási eljárási törvényjavaslat részletes vitája. A képviselők 4 óra 20 percben véleményezhetik az alkotmányügyi bizottság múlt héten benyújtott módosító indítványait.


Közülük a legjelentősebb, hogy a Magyarországon élők nem kérhetik levélben a felvételüket a választói névjegyzékbe - csak személyesen és az internetes ügyfélkapun keresztül -, azonban bárki regisztrálhatna otthonról, a javaslat alapján ugyanis a települési jegyzők és megbízottaik 2013. szeptember 1-je és december 31-e között felkeresik a választásra jogosultakat. A kezdeményezett változtatások értelmében emellett feliratkozás nélkül is lehet jelöltet ajánlani.


A felszólalók feltehetően kitérnek majd Puskás Imre és Vas Imre fideszes képviselők kampányszabályokat módosítani kívánó indítványaira is, amelyekben egyebek mellet korlátozásokat javasolnak a médiakampány időszakára.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-11-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite