2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
ItthonA rendőrök már demonstrálnak

A rendőrök már demonstrálnak


A Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezetének tüntetésével kezdődött meg hétfőn a rendvédelmi dolgozók szakszervezeteinek demonstrációsorozata a fővárosi Kossuth Lajos téren.


A fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek azért vonulnak utcára, mert "halálpálya" helyett életpályamodellt szeretnének, illetményemelést, a már nyugállományúak juttatásainak megőrzését és korszerű munkaeszközöket.


Rossz az az irány, amelyet a kormány a Széll Kálmán gazdasági akciótervben deklarált. Azt szeretnék elérni, hogy szerzett és törvényben garantált jogaikat ne csorbítsák - mondta Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ ) elnöke. Emlékeztetett arra is, hogy április 16-ra országos megmozdulást hirdettek a fővárosi Hősök terére.


Készek tárgyalni a tüntetők


A demonstrálók nem zárkóztak el a kormánnyal való egyeztetéstől, ezért a meghirdetett demonstráció napjára találkozót kezdeményeztek a miniszterelnökkel és az Országgyűlés rendvédelmi bizottságának elnökével.
Kónya Péter megjegyezte, a rendvédelmi dolgozókat a tüntetés napjára már berendelték szolgálatba, szabadságra nem engedik őket, ezért sok családtag, ismerős szolidaritásból fog megjelenni a tüntetésen.

 

rendvedelmidemonstracio


A demonstrációsorozat első elemeként az RKDSZ "Szél(l) Kálmán rendőrőrmester nem élhette meg a szolgálati nyugdíjat..." címmel a rendőrök jogaiért emelt szót, azt hangoztatva: "adják vissza a becsületüket és hitüket". Az országzászló oszlopa melletti színpadon egy korábbi rendőregyenruhába öltöztetett csontvázat állítottak fel, amelyre azt írták: "Szél(l) Kálmán rendőr őrmester vagyok, 65 éves, a mai napon mentem nyugállományba", míg egy másik transzparensre azt írták: "közterületről a köztemetőbe".


Letáboroztak a tüntetők


A parlament előtt egy sátrat is felállítottak, ahol a tervek szerint szombatig éjjel-nappal jelen lesznek a tiltakozó rendvédelmisek képviselői. A demonstráció szónokai felhívták a figyelmet, hogy a nyugdíjrendszer átalakításával a fegyveres és rendvédelmi dolgozóktól elvennék a szolgálati nyugdíjkedvezményt, amelyért lemondtak alapvető állampolgári jogaikról, így nem sztrájkolhatnak, nem lehetnek választható polgárok, míg az országgyűlési képviselők és a polgármesterek kedvezményes nyugdíjához nem nyúltak.


A rendvédelmi dolgozók korán halnak


Megjegyezték, a statisztikai adatok szerint a rendvédelmi dolgozók az országos átlagtól korábban halnak meg. Kónya Péter arról is beszélt, hogy a végrehajtó állomány havi nettó 90 ezer forintot keres, ebből kell nevelnie gyermekeit és fizetni devizaalapú hiteleit.


A Belügyminisztérium (BM) azon közlésére, miszerint "nehezen értelmezhető" a rendvédelmi szakszervezetek tervezett tüntetéssorozatának célja, s a tárca reméli, az érdekképviseletek demonstrációjukkal nem politikai érdekeket kívánnak teljesíteni, az FRDÉSZ elnöke úgy reagált: már tavaly ősszel letették a kormány asztalára javaslataikat, de a szaktárca nem folytatta a tárgyalásokat.


A hét további programja


Az RDKSZ demonstrációját követően hétfő délután a Polgári Védelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (PVDÉSZ) "Katasztrofális helyzetben..." címmel a polgári védelmi és a katasztrófavédelmi dolgozók jogaiért tüntet a Kossuth téren. Kedden vámosok, szerdán katonák, csütörtökön börtönőrök, pénteken pedig tűzoltók tartanak megmozdulást, majd szombaton közösen tüntetnek a Hősök terén, a tervezett demonstráció a szervezők várakozása szerint "minden idők legnagyobb" rendvédelmi tüntetése lesz.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-04-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite