2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
ItthonA rendőrség csapást mért a dizájnerdrogok terjesztőire

A rendőrség csapást mért a dizájnerdrogok terjesztőire

A múlt héten lecsaptak a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Kábítószer Bűnözés Elleni Osztály nyomozói, arra a négy emberre, akik a gyanú szerint a dexchem.net weboldalt működtették.

drogfogasegy

(illusztráció)

Hazánk drogpiacán 2005 után több mint száz új anyag jelent meg, melyekkel szemben eddig a hatóságok tehetetlenek voltak.

Nagy változást jelentett a bűnüldözésben a 2012. április 3-án hatályba lépett jogszabályváltozás és az úgynevezett C lista, mely lehetővé tette az új típusú szerekkel kapcsolatos hatékony rendőri fellépést. Ennek eredményeképpen a NNI nyomozói 2012. június 4-én a Szlovák Köztársaság Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal Nemzeti Drogellenes Osztályának munkatársaival közös akciót hajtottak végre. Az NNI rendőrei Budapesten elfogták K. Viktor 33 éves egri lakost, valamint B. Péter 29 éves, B. Máté 28 éves és B. Ildikó 50 éves, budapesti lakosokat. A rendelkezésre álló adatok szerint az elfogott személyek megalapozottan gyanúsíthatóak azzal, hogy 2012. május 8-tól a DEXTER'S CHEMSTORE internetes honlapon kapott megrendelések alapján nagy mennyiségben, új pszihoaktív anyagot, illetőleg kábítószert (4-MEC) csempésztek Magyarországra továbbértékesítés céljából. Az anyagokat Szlovákiában csomagolták és EPIC TRADE Ltd. feladóként egy csomagküldő szolgálat révén juttatták el a megrendelőkhöz, akik a kiszállítást követően utánvétellel fizették ki annak vételárát.

Budapesten a XII. kerületben egy lakásban tartott házkutatás során, nagy mennyiségben kerültek lefoglalásra előre becsomagolt címzetteknek kézbesítetlen küldemények (összesen 194 csomag), amelyekben különböző fajtájú, így "AM-2201", "A-PVP", "3,4-DMMC", „5-MeO-DMT", „4-MEC", "MXE", "4-FMA", "Pentylon", "6-APB" megjelölésű kábítószer-gyanús anyagok voltak találhatóak.

A Btk. 282-283. §-ok alkalmazása szempontjából az értékesített anyagok közül a 4-MEC anyag megnevezésű kábítószernek, míg az AM-2201, az A-PVP, a 3,4-DMMC, a Pentilon, az 5-Meo-DMT, az MXE, a 4-FMA és a Penta anyagok új pszichoaktív anyagnak minősülnek.

ezo_banner

hirdetés

A fenti cselekmény alkalmas a Btk. 282/A § (1) bekezdésbe ütköző és aszerint minősülő visszaélés kábítószerrel bűntett, továbbá a Btk. 283/B. § a) és b) pontjába ütköző és aszerint minősülő visszaélés új pszichoaktív anyaggal bűntett elkövetésének megállapítására.

Biztosítási intézkedés végrehajtásának keretében zárolásra került a gyanúsítottak által igénybe vett futárszolgálat utánvét számláján található 20 millió forint, amely az eddig feladott csomagok értékesítéséből származott.

Az eljárás jelenlegi adatai alapján megállapítható, hogy a gyanúsítottak állnak az egyik legnagyobb forgalmat bonyolító, internetes honlap a DEXTER'S CHEMSTORE mögött, hiszen a végrehajtott házkutatás során a honlap működtetéséhez szükséges technikai háttér egy része is lefoglalásra került.

Az akció során a Szlovák társszerv nyomozói Komárnoban ellenőrzésük alá vonták azt a telephelyet, ahol a gyanúsítottak az anyagokat csomagolták és szortírozták. Elsődleges tájékoztatásuk alapján több bizonyítékot, csomagolóanyagokat, feljegyzéseket és mintegy négy kilogramm kábítószergyanús anyagot foglaltak le.

K. Viktort az ügyben illetékes bíróság előzetes letartóztatásba helyezte, míg a másik három személy szabadlábon védekezhet.

Forrás: POLICE.HU/ HÍR PORT24

 

 

 

2012-06-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite