2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
ItthonA rendőrség megtiltotta a tüntetést - így látják az érintettek

A rendőrség megtiltotta a tüntetést - így látják az érintettek


Megtiltotta a rendőrség a szakszervezetek szeptember 29-től meghirdetett D-Day elnevezéssel szerveződő tüntetéssorozatát, a szervezetek bíróságon támadják meg a határozatot. Az MSZP szerint a Fidesz retteg a szakszervezetektől, az LMP pedig úgy látja, alkotmányellenesen tiltották meg a demonstrációt.

demonstrac


A megmozdulás szervezői csütörtökön tudatták az MTI-vel, hogy megtiltotta a rendőrség a szakszervezetek szeptember 29-től meghirdetett tüntetéssorozatát. A szakszervezeti vezetők szerint a rendőrségi tiltó határozat súlyosan sérti az alkotmányos jogokat, a szeptember végére és október elejére tervezett tüntetésük nem marad el, "sőt a hatalom erejének ilyen fitogtatása újabb lendületet ad a szerveződésnek".


Délutáni sajtótájékoztatójukon a szervezők közölték, hogy bíróságon támadják meg a rendőrség határozatát. Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke, az akcióegység operatív törzsének egyik vezetője emlékeztetett: a mintegy 70 szakszervezetet, civil és társadalmi szervezetet tömörítő akcióegység Budapesten ülősztrájkot, kerekasztal-megbeszélést, nagygyűlést tartana, és félpályás útlezárásokkal lassítaná országszerte a közúti forgalmat.


Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek azt mondta: a Budapesti Rendőr-főkapitányság alaposan megvizsgálta, hogy a megmozdulás ideje alatt és helyén milyen a közlekedés helyzete, milyen úton lehetne elterelni, és megállapították, a több helyszínre, folyamatosan bejelentett rendezvény miatt a forgalmat nem lehet elterelni. Ezért alapos mérlegelés után, a gyülekezési törvény értelmében, a hatályos jogszabályok alapján tiltotta meg tüntetést.


Az ORFK szóvivője kijelentette: a megmozdulást megtiltó határozat megalapozott volt, mert a közúti és tömegközlekedést semmilyen más módon és úton nem tudták volna biztosítani.


"Aggasztó és elfogadhatatlan a döntés"


A Liga Szakszervezetek szerint aggasztó és elfogadhatatlan a szakszervezeti demonstrációk megtiltása, ellenkezik az alapvető alkotmányos jogok szabad gyakorlásának elvével.

A Liga csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a belügyi kormányzat már korábban is hozott olyan intézkedéseket, amelyek közvetve akadályozták a rendvédelmi dolgozók demonstrációit, a tüntetők azonban türelmesek voltak. Mint írták, a gyülekezés szabadsága nem korlátozható azzal az indokkal, hogy a demonstráció kényelmetlenséget okoz az állampolgároknak, hiszen "többi között éppen ez a békés tiltakozás célja".


Az MSZP politikai nyomásgyakorlásról beszél


Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a hírre úgy reagált: felháborító és szégyenletes, hogy az Orbán-kormány politikai nyomást gyakorol a szakszervezetekre és eszközül használja ehhez a rendőrséget, amellyel betiltatja a szakszervezetek rendezvényeit.


Közleményében azt írta: ma egyre nyilvánvalóbb, hogy a Fidesz fél a szakszervezetektől, és minden eszközzel igyekszik belefojtani a szót a tüntetőkbe. "Azt már eddig is tudtuk, hogy a Fidesz lábbal tiporja a demokráciát Magyarországon, de hogy egy szakszervezeti tüntetést éppen a Fidesz által is aláírt Demokrácia Nemzetközi Napján tiltanak be, az a legnagyobb pofátlanság. Ezen túlmenően alkotmányellenes az intézkedés, mivel a gyülekezési törvény semmiképpen nem rendelkezik úgy, ahogy azt a rendőrség alkalmazta" - írta.


Az LMP szerint a határozat nem felel meg az alkotmányos alapelveknek


Az LMP véleménye szerint sem felel meg az alkotmányos alapelveknek az a rendőrségi döntés, amelyik megtiltotta a szakszervezetek tüntetéssorozatát. Schiffer András, a párt frakcióvezetője az MTI-nek azt mondta, "gyülekezési joggal kapcsolatban az Orbán-kormány ott folytatja, ahol az előzőek abbahagyták".


Hozzátette: a sajtóhírekben megjelent rendőrségi döntés nem felel meg az alkotmányos elvárásoknak és "él a gyanú az emberben, hogy politikai nyomásra döntöttek".


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-09-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite