2019. július 23., kedd - Lenke
Keresés a tartalomban
ItthonA Richter-skála szerint hármas erősségű földrengés volt Miskolcon

A Richter-skála szerint hármas erősségű földrengés volt Miskolcon


MiskolcA Richter-skála szerint hármas erősségű volt a csütörtökön 3 óra 29 perckor észlelt miskolci földrengés, amelynek középpontja 15 kilométerre volt a borsodi megyeszékhelytől - közölte a Magyar Tudományos Akadémia Szeizmológiai Obszervatóriuma az MTI-vel.

 Az MTI tudósítójának jelentése szerint kétszer egymás után volt földrengés Miskolc környékén hajnalban; az első, erősebb rengés két-három másodpercig, az utána következő egy-két másodpercig tarthatott. Puszta Sándor, az obszervatórium szeizmológusa az MTI-nek csütörtök reggel elmondta, hogy az országban több megfigyelő-műszerük is észlelte a földrengéseket.
Többen telefonáltak is, és elmondták: azt érzékelték, hogy hullámzott velük az ágy, felébredtek a mozgásra, vagy lakásukban összecsörrentek a tárgyak. Károkról nem kaptak jelentést - tette hozzá. Miskolctól néhány kilométerre délre augusztus 14-én és 17-én is észleltek földrengést, az előbbi erőssége a Richter-skála szerint 2,1 volt, az utóbbié pedig 2,5. A Baranya megyei Sellyén augusztus 17-én este remegett a föld, ott 3,5-es magnitúdójú volt a rengés.
Ismereteink szerint Magyarországon 1763-ban, Komáromban mérték a legnagyobb földrengést, annak magnitúdója körülbelül 6,3 volt. Akkor a város egyharmada elpusztult, több mint hatvanan meghaltak. Magyarországon a legutóbbi nagyobb, károkat is okozó földrengés 25 éve, 1985. augusztus 15-én Berhidán, a Balaton északi csücskében volt.
Magyarország nem tartozik a kiemelkedően földrengésveszélyes területek közé, mintegy évi száz rezgést mérnek a műszerek, ezek körülbelül tizedét lehet érezni. Leggyakrabban Kecskemét környékén, a Móri-árokban, a Jászságban és a Balaton északi felében mozdul meg a föld.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-08-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite