2019. július 15., hétfő - Henrik
Keresés a tartalomban
ItthonA romaholokauszt áldozatairól emlékeznek meg országszerte

A romaholokauszt áldozatairól emlékeznek meg országszerte


RomaholokausztA romaholokauszt áldozatairól emlékeznek meg mától hétfő estig az ország több pontján. A romaholokausztról 1972 óta emlékeznek meg a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján. A második világháború idején meggyilkolt romák számát félmillióra becsülik. Magyarországról 23 ezer cigányt deportáltak, közülük 21 ezren az auschwitz-birkenaui táborban haltak meg.

Az évforduló alkalmából az Országos Cigány Önkormányzat ma délben koszorúzással egybekötött gyászünnepséget tart a Dohány utcai székházánál a kormány és a parlamenti pártok, diplomáciai testületek képviselőivel.


Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára Pécsett, a Gandhi Közalapítvány által szervezett megemlékezésen mond beszédet, majd ellátogat az ország első, roma diákok számára alapított gimnáziumba.


Vasárnap a fővárosban Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-templomban imaórát tartanak a romaholokauszt hatvanhatodik és a kislétai gyilkosság első évfordulója alkalmából. A liturgiát Székely János, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia cigánypasztorációért felelős püspöke vezeti, igét hirdet Balog Zoltán református lelkész, társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár és Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke.


A Roma Polgárjogi Alapítvány és a Holocaust Közalapítvány hétfőn, a romaholokauszt emléknapján a IX. kerületi Nehru parton, a romaholokauszt emlékműnél tart gyászünnepséget; beszédet mond Kállai Ernő kisebbségi ombudsman is.


A fővárosi Tűzraktérben ezen a napon rendhagyó gyermekprogramokkal emlékeznek meg a romaholokauszt áldozatairól.
Megemlékezéseket tartanak a hétvégén az ország több városában is. Az európai központi ünnepséget az egykori auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor területén, ahol 1944. augusztus 3-ra virradóra több mint háromezer cigány férfit, nőt és gyermeket mészároltak le, szintén hétfőn rendezik meg több állam kormányának és romaszervezeteinek képviselőivel.Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-07-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite