2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeA romániai magyarság jogaiért áll ki Balassagyarmat önkormányzata

A romániai magyarság jogaiért áll ki Balassagyarmat önkormányzata


Balassagyarmat képviselő-testülete arról döntött, hogy a Civitas Fortissima városünnep alkalmával hagyományteremtő szándékkal minden évben felhívja a figyelmet a határon túli magyarságot érő kisebbségi jogsérelmekre; az idei első határozatban a romániai magyar kisebbség jogaiért áll ki a Nógrád megyei város önkormányzata - tájékoztatta a település alpolgármestere pénteken az MTI-t.

Balassagyarmat

Csach Gábor (Fidesz-KDNP) utalt arra: 97 évvel ezelőtt, 1919. január 29-én magyar katonák és polgárok űzték ki a megszálló csehszlovák katonaságot Balassagyarmatról, ezzel elérték, hogy a település Magyarország része maradt. Az Országgyűlés 2005-ben a Civitas Fortissima, azaz a legbátrabb város címet adományozta a Nógrád megyei településnek.

Az évfordulón ez évtől kezdve felszólalnak a határon túl maradt magyarság védelmében, akiket magyarságukért ér sorozatosan hátrányos megkülönböztetés - tette hozzá.

A határozatban a képviselő-testület az Európai Unió alapokmánya értelmében nyilvánította ki tiltakozását "a romániai magyarság kisebbségi jogait és a székely autonómiatörekvéseket érő, még mindig tapasztalható visszásságok ellen".

Egyben felkérte Medvácz Lajos (Fidesz-KDNP) polgármestert, hogy kezdeményezze Magyarország önkormányzatainál hasonló szolidaritási nyilatkozatok megtételét, ezzel is kifejezve a magyarság egységes kiállását - közölte Csach Gábor.

 

Forrás: MTI/NOGRAD242016-01-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite