2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeA romhányi csatára emlékeznek

A romhányi csatára emlékeznek


romhanyi_csataA romhányi csatára, a Rákóczi-szabadságharc utolsó jelentősebb hadműveletére emlékeznek a Nógrád megyei faluban pénteken és szombaton a 301. évfordulón; az események sorában előadást tart Négyessy Lajos hadtörténész, aki terepkutatásokat végzett, hogy pontosan meghatározza a csata helyszínét.


Molnár Sándorné, a romhányi önkormányzat kulturális bizottságának elnöke szerdán elmondta: pénteken este megkongatják a polgármesteri hivatal előtt tavaly felszentelt Rákóczi harangot, majd a romhányiak felmennek a Vérhegyen lévő kereszthez, és gyertyákat gyújtanak a csatában elesettekért.


Szombaton a Turul emlékmű megkoszorúzása után tartják az önkormányzat ünnepi ülését, ezen Mikes Kelemen halálának 250. évfordulójára is megemlékeznek a Romhányi dalárda kuruc dalcsokrával. 2004 óta ítélik meg a Bereczki-gyűrűt azoknak, akik hosszú időn át dolgoztak a közösségért, a díjat idén Túri Andrásné kapja. A 82 éves asszony jelenleg is aktív tagja a romhányi asszonykórusnak, társai személyre szóló énekkel köszöntik majd.


Romhányban II. Rákóczi Ferenc nevét viseli az általános iskola, a csata emlékét őrzi a Vérhegyen állított kőkereszt és a 8 méter magas Turul emlékmű. Áll még a Kastélyka dombon az a törökmogyorófa, amelyet a néphagyomány Rákóczi-fának nevez. A falu zászlajában a zöld szín a reményt, a kék a küzdést, az ezüst pedig a Lókos-patak csíkját jelképezi. Tavaly, a 300. évfordulón a Rákóczi emlékeket bejáró hétállomásos történelmi tanösvényt is avattak.


1710. január 22-én a Vérhegy domb és a Lókos-patak közti területen zajlott a romhányi csata, amely után a kurucok és a császáriak is győztesnek nyilvánították magukat. A császáriak, bár 12 ezer embert tudtak volna mozgósítani, csak 2 ezer lovast küldtek hadba Rákóczi 12 ezres, de szervezetlen seregével szemben. A császáriak az első támadások után egyre nehezebb helyzetbe kerültek, a kurucok között azonban elterjedt a hír, hogy az ellenség serege végleg összeomlott. A katonák eldobálták fegyvereiket, ezért az újabb osztrák lovasroham után Rákóczi a visszavonulás mellett döntött.


Forrás: MTI/Nógrád24.hu

2011-01-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite