2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
Test és lélekA rossz alvás növeli a magas vérnyomás kockázatát

A rossz alvás növeli a magas vérnyomás kockázatát


Nagyobb kockázattal alakul ki magas vérnyomás azoknál, akik rosszul alszanak éjszakánként - idézte amerikai kutatók megállapítását kedden a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk).

alvas

A tanulmányban 784 páciens egészségét követték nyomon, aminek során úgy találták, hogy akiknél a legkevesebb volt a mélyalvás időtartama, azoknál 83 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki magas vérnyomás azokhoz képest, akiknél a leghosszabb volt ez a szakasz.

A 2007 és 2009 között lefolytatott vizsgálatba 65 év feletti férfiakat vontak be, akik közül kezdetben egyiknek sem volt magas vérnyomás betegsége. A tanulmány végére 243 résztvevőnél alakult ki hipertenzió.

A vizsgálatban mérték, hogy az önkéntesek alvásuk közben mennyi időt töltöttek lassú hullámú, mélyalvásban, majd ennek ideje alapján csoportokba sorolták őket. A legrövidebb időt - az alvás teljes tartamának mindössze 4 százalékát - mélyalvásban töltő férfiaknál 83 százalékkal nagyobb volt a magas vérnyomás kialakulásának kockázata, mint a legtöbb időt - a teljes alvás 17 százalékát - mélyalvásban töltő embereknél.

Susan Redline, a Harvard Egyetem orvosi karának munkatársa, a tanulmány egyik szerzője kiemelte, hogy eredményük szerint a gyenge alvásminőség - amely a lassú hullámú alvás idejének rövidülésében nyilvánul meg - jelentősen növeli az egyének kockázatát a magas vérnyomás kialakulására. A kutató úgy véli, hogy bár tanulmányuk férfiakra összpontosított, megállapításuk a nőkre is érvényes lehet.

 

Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-08-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite