2019. március 19., kedd - József
Keresés a tartalomban
ItthonÁrvíz borsodban: megállíthatatlan a spontán visszaköltözés

Árvíz borsodban: megállíthatatlan a spontán visszaköltözés


edeleny1Tovább mérséklődött az árvízveszély Borsodban, miután már jelentős apadás tapasztalható a térség folyóin, mindössze két településen folyik még aktív védekezés - mondta Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője.


Beszámolója szerint a Duna és a Tisza mentén szervezetten zajlanak a védekezési munkák, a Tisza Szolnoknál kedden tetőzik, a Duna tetőzését Mohácsnál csütörtök-péntekre várják.


Borsodban aktív védekezés gátmegerősítés Sajóládnál és Ócsanálosnál van még. A megyében a védekező erők száma 5500-ra csökkent. A rendőrök többsége visszatérhetett állomáshelyére - mondta a szóvivő.


A munkák nagyobbik részét egyre inkább a helyreállítás - ezen belül a szivattyúzás - és a fertőtlenítés, illetve, ahol már lehetséges a homokzsákok begyűjtése adja. A fővárosból hat szivattyút irányítottak a tűzoltók Borsodba. A megyében megkezdődött a szúnyogirtás is. A védekezésben résztvevőket és a lakosokat is beoltják a fertőzések ellen - tette hozzá Dobson Tibor.


Elmondta azt is, hogy a kánikulában felgyorsul a szerves anyagok bomlása, így a fertőzés veszélye is nő.
Borsodban jelentősen - mintegy (800) fővel csökkent a kitelepítettek száma, így most 3700-an vannak, míg országosan 4500 a kitelepítettek száma. A Duna és a Tisza mentén főként az ártereken lakók kényszerülnek lakhelyük elhagyására az árvíz miatt. A spontán visszaköltözés Borsodban szinte megállíthatatlan - mondta a szóvivő, megismételve, hogy ez számtalan veszéllyel jár.


Azért nem javasolt a visszaköltözés, mert azok a házak, amelyek újra elfoglalására még nincs hatósági engedély, még valószínűleg vízben állnak, nincs bennük közműellátás, fertőzésveszélyesek, és statikai állapotukat meg kell vizsgálni - hangsúlyozta Dobson Tibor.

 

Forrás:MTI/Nógrád24.hu

2010-06-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite