2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
ItthonÁrvízhelyzet: még mindig vannak elzárt települések

Árvízhelyzet: még mindig vannak elzárt települések


Több település továbbra megközelíthetetlen személyautóval Észak-Magyarországon az árvíz miatt, és továbbra sem lehet áthaladni a sátoraljaújhelyi határátkelőn, a vasúti közlekedésben pedig fennakadások vannak.

pasztoiarviz02


Több település továbbra megközelíthetetlen személyautóval Észak-Magyarországon az árvíz miatt, és igen sok út járhatatlan, illetve igen nehezen járható - közölte a közútkezelő társaság területileg illetékes ügyelete.


Nem lehet bejutni Rakacaszend, Rakaca Szászfa, Pamlény, Keresztéte, Csokmaomány, Kishuta, Nagyhuta községekbe az utakon hömpölygő víz miatt.


Járhatatlan a Tornaszentjakab-Viszló, a Meszes-Krasznokvajda, a Serényfalva-Ragály, az Alsóvadász-Homrogd, a Hasznos-Mátrakeresztes, a Tomor-Lak, a Novajidrány-Vizsoly, a Felsőnyárád-Kurityán, a Putnok-Borsodbóta, a Dédestapolcsány-Csernely közötti út, valamint több más alsóbb rendű út.
Továbbra sem lehet áthaladni a sátoraljaújhelyi határátkelőn, és igen sok út csak egy nyomsávon járható.


Kitelepítés Pásztón és Hasznoson
Tervszerűen zajlik a kitelepítés Pásztón és a hasznosi városrészen, az érintettek mintegy egyötöde veszi igénybe az intézményekben történő elhelyezést - mondta a helyszínen Becsó Zsolt, a Nógrád Megyei Védelmi Bizottság elnöke.


Közel kétezer ember kitelepítését azért rendelték el, mert a közigazgatásilag Pásztóhoz tartozó hasznosi víztározó gátjának átszakadása veszélyeztetheti a házukat.

pasztoiarviz01


Fennakadások a vasúti közlekedésben
Elfogadja a MÁV-START Zrt. a Volán-bérleteket és a menetjegyeket az adott vonatokon, mert Putnok és Kazincbarcika között a közúti vízátfolyások miatt nincs buszközlekedés - közölte Both Ferenc, a Mávinform sajtóügyeletese.


A Budapest-Pécs vonalon áradások és belvizek miatt Keszőhidegkút-Gyönk és Szakály-Hőgyész, illetve Sásd és Godisa állomások között csökkenteni kellett a vonatok sebességét. Emiatt a vonatok átlagosan 10-15 perc késéssel közlekednek.


A Dombóvár-Bátaszék vonalon Dombóvár és Máza-Szászvár között szintén a víz miatt előreláthatóan 2010. június 7-ig vonatpótló buszok közlekednek. A buszok Mágocs-Alsómocsolád megállót nem érintik, mivel az közúton megközelíthetetlenné vált.


A Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Hort-Csány és Vámosgyörk állomások között vízátfolyás miatt csökkenteni kellett a vonatok sebességét. A szerelvények 5-10 perc késéssel tudnak csak közlekedni. További, átlagosan 10 perc késést okoz az, hogy Nyékládháza és Miskolc között vízátfolyás miatt lezárták az egyik vágányt, és a másik vágányon váltakozó irányban kell közlekedniük a vonatoknak.
A Vámosgyörk-Újszász-Szolnok vasútvonalon Jászárokszállás és Jászapáti állomások között a víz alámosta a vasúti pályát, ezért ezen a szakaszon az utasokat vonatpótló buszok szállítják Jászapáti és Vámosgyörk között.


A Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely állomások között rendkívüli időjárás okozta pályahiba miatt előreláthatólag 2010. június 10-ig vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.


Az Aszód-Balassagyarmat-Ipolytarnóc vasútvonalon Magyarnándor és Nógrádkövesd között a heves esőzés elmosta a vasúti pályát. Az utasokat Nógrádkövesd és Balassagyarmat között előreláthatóan június 5-én éjfélig vonatpótló buszok szállítják.

Az eddig mért legnagyobb vízállásra számítanak...

Az eddig mért legnagyobb vízállásokra, vagy ahhoz közeli értékekre számítanak a Sajón, a Bódván és a Hernádon, de szinte valamennyi folyón - a Bodrog és a Tisza felső szakaszának kivételével - harmadfokú a készültség - mondta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályvezetője.

Csont Csaba kifejtette: a Sajón Sajópüspökinél reggel 370 centiméteres vízállást mértek (harmadfok van 300 centimétertől), a folyó árad. A számítások szerint itt 390 centiméter körüli tetőzés várható szerdán dél körül. Itt a legnagyobb eddig mért vízszint 400 centiméter volt.

Sajószentpéternél szintén rekordot dönthet a folyó, ez az ár Sajóecsegnél, illetve Miskolc térségében is gondot jelent majd. Sajóecsegnél, mivel nincs védmű, megerősítik a május közepén kialakított nyúlgátat.

A Hernádon szintén óriási árhullám érkezik. A folyó szlovákiai szakasza és mellékvizei tovább áradnak, hazai területen Hidasnémetinél a vízállás éjfélre átlépte a harmadfokú (300 centiméter) készültségi szintet, 384 centis vízszintet regisztráltak, és továbbra is intenzíven árad. Hidasnémetinél 470 centiméteres - plusz, mínusz húsz centi - tetőző vízállásra számítanak, korábban az itt mért legnagyobb vízszint 434 centiméternyi volt - hangsúlyozta.

Hozzátette: a gesztelyi tetőző vízállást egyelőre meghatározni sem lehet, 500 centiméter körül lehet majd az áradat.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Bódva szerdán hajnali 5 órakor Szepsinél 236 (másodfok 270 centiméter), az Idán Janiknál 372 centiméteres (harmadfok 320 centi) értékkel stagnált a vízszint. A vízfolyás hazai szakaszán a Rakacai-víztározó vízszintje tovább emelkedett, és a hajnali 2 órától az árapasztással lebocsátott vízsugár 50 köbméter/másodpercre nőtt. A Rakaca-patak vízállása Meszesnél hajnal fél ötkor 335 centiméteres volt (korábbi legmagasabb vízállás 330 centi), és további áradás várható. Ennek a hatása Szendrőnél és Edelényben már szerdán jelentkezni fog - mondta a szakember.

Úgy fogalmazott: gyakorlatilag már elmondható, hogy a Bódva Hídvégardónál újra rekordot dönt, itt 305 centiméter volt a korábbi legmagasbb vízszint, a folyó árad, és szerdán reggel hat órakor 304 centiméteres vízszintet mértek. A várható tetőzési érték szerdán 320 centiméter körül lesz.

Beszámolt arról is, hogy harmadfokú riasztás van érvényben a Taktán és a Tarnán is, ezzel az igazgatóság működési területén egy időben mintegy 630 kilométernyi szakaszon kell védekezni. Szerdára virradóra már mindenkit mozgósítottak, akit csak lehetett, 1200 ember dolgozott a töltések mentén.

A Ronyva-patak tovább árad, vízszintje szerdán napközben Sátoraljaújhelynél elérheti, sőt meghaladhatja a május 17-i árhullám 460 centiméteres tetőzési szintjét. Itt reggel hat órakor 448 centiméteres volt a víz állása.

Megjegyezte: szerdára virradóra az éjszaka folyamán volt némi csapadékmentes időszak a térségben, azonban további eső kialakulására lehet számítani, amelynek mennyisége nem ígérkezik jelentősnek, ugyanakkor a jelenlegi hidrológiai állapotot tekintve 5-10 milliméternyi csapadéknak is számottevő hatása lehet.

 

Forrás: MTI/Nógrád24.hu

2010-06-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite