2020. február 18., kedd - Bernadett
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeÁrvízhelyzet Nógrád megyében

Árvízhelyzet Nógrád megyében

Özönvíz a megyében - Több településbe betört a lezúduló csapadékvíz


Nógrád megye egyes településein, az intenzív esőzés következtében több rendkívüli esemény történt. A kora esti órákban Hugyag településről érkezett bejelentés miszerint 2 lakóingatlant veszélyeztet elöntés, ezért 200 darab homokzsákkal az ingatlanok bevédésre kerültek.

árvíz4Kálló településen 1 lakóházat vett körbe a víz, egy járda átvágására került sor, mely biztosította az érintett területről a víz elvonulását.
Szirák településen a vízgyűjtő területről lezúduló víz 8 db. lakóingatlant veszélyeztetett, 1 vályog építésű épület megrepedt. Az itt lakó 2 fő átmeneti elhelyezéséről a polgármester gondoskodott. A további károk megelőzésére, 1000 db. homokzsák került kiszállításra. Az úttesten lezúduló víz elvezetésére hordalékkal feltöltődött átereszek átvágása történt, árokmélyítések történtek. Az átvágást követően a helyzet normalizálódott.

árvíz6Súlyos helyzet alakult ki Bátonyterenyén, ahonnét a késő esti órákban több bejelentés is érkezett a település különböző részeiről. A Kecskés és Medve patakok vízszintje jelentősen megemelkedett ami az érintett területen lakóházakat és gazdasági épületeket veszélyeztetett. Homokzsák és homok került kiszállításra az érintett területekre. Két lakóház homokzsákkal került bevédésre, a vízelvezetés biztosítása munkagépek segítségével történt. Veszélyeztető tényező a Maconkai-tározó, melynek leürítése folyamatos.

árvíz3


Sámsonházán a Szálaskai-patak mederből történő kilépése öntötte el a település főutcáját. 3 lakóingatlan pincéjébe tört be a víz. A további áradás megelőzése kapcsán 1000 db. homokzsák került kiszállításra, a tűzoltóság a pincékben összegyűlt vizet szívattyúzta.

Több településen (Mihálygerge, Balassagyarmat, Kisbágyon, Cserhátszentiván, Nagykeresztúr, Egyházasdengeleg, Berkenye) volt szükség további beavatkozásokra, melyek jellemzően pincék szivattyúzását, veszélyt jelentő fák eltávolítását jelentették.

Vasárnap reggel Szuha településen egy patakot átszelő hidat a víz elsodort.

árvíz7

Az Ipolyon és a Zagyván, valamint a maconkai és a mátraverebélyi tározókon elsőről második fokozatúra emelték az árvízi készültséget. A magyarországi szakaszon jelenleg mindenhol árad a folyó. A Zagyva felső szakaszán is intenzív áradás kezdődött, Pásztónál vasárnap reggel 410 centiméterrel tetőzött az árhullám. Az előrejelzések alapján a Zagyva hétfőn reggel eléri a harmadfokú árvízvédelmi készültséget.

Nógrád24.hu

Forrás: Nógrád megyei Katasztrófa Védelem

Képek: Időkép

 

 

2010-05-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite