2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
ItthonÁrvíz - Időleges kitelepítésekre is sor kerülhet

Árvíz - Időleges kitelepítésekre is sok kerülhet Komárom-Esztergomban


A Duna emelkedő vízszintje miatt Komárom-Esztergom megye néhány településének alacsonyabban fekvő területein sor kerülhet a lakosság időleges kitelepítésére - mondta a Komárom-Esztergom megye kormánymegbízottja kedden, komáromi sajtótájékoztatóján.

dunaar

Czunyiné Bertalan Judit hozzátette, kitelepítés elsősorban az esztergomi Prímás-sziget, valamint Pilismarót, Neszmély és Dunaalmás területén fordulhat elő. A megyei Duna-szakasz minden érintett pontján tart a töltések megerősítése és magasítása, a tetőzés idejére minden veszélyeztetett helyszínt védelemmel látnak el.

"A veszélyhelyzet elrendelése következtében a lakosság és a települések védelme érdekében szükséges források rendelkezésre állnak. Kérjük az embereket, hogy vegyék komolyan a védelmi szervezetek figyelmeztetéseit" - mondta a kormánymegbízott.

Czomba Péter, a megyei katasztrófavédelem vezetője elmondta: jelenleg majdnem 800 ember dolgozik a védműveken - vízügyi szakemberek, katonák, közfoglalkoztatottak, katasztrófavédelmisek és önkéntesek.

Molnár Attila (Fidesz-KDNP), Komárom polgármestere elmondta, a szőnyi városrész szorul a legnagyobb védelemre, ott jelenleg homokzsákokból nyúlgátat építenek. A munkában számos önkéntes mellett az ipari park cégei is segítenek.

A polgármester hozzátette, továbbra is várják önkéntesek jelentkezését, valamint a városházán fogadják az árvízi munkásoknak szánt élelmiszereket.

A védekezésben az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság rendkívüli készültséget rendelt el Komárom, Almásfüzitő és Esztergom térségében. A veszélyeztetett területen forgalomkorlátozásra és hidak lezárására kell számítani.

A számítások szerint az árhullám Komáromnál és Esztergomnál jelentősen meg fogja haladni a harmadfokú készültség szintjét és péntekre megközelítheti az eddig mért legnagyobb értékeket, Komáromnál a 801 centimétert, Esztergomnál pedig a 771 centimétert.

Kedd reggel Benkő Tibor honvéd vezérkari főnök elmondta, megkezdték a honvédség technikai eszközeinek átcsoportosítását az ország keleti részéből Győr és Tata térségébe, ezek között vannak akár kéttonnányi homokzsák szállítására alkalmas helikopterek is.

A MÁV tájékoztatása szerint Almásfüzitőnél és Komáromnál lezárták a Dunához közelebbi vágányt és kőzúzalékkal erősítik meg a vasúti pályát, a munkálatok miatt előreláthatólag 20-30 perces átlagos késésre kell számítani ezen a vonalon.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2013-06-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite