2019. március 23., szombat - Beáta
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeÁrvízvédelemre pályázik Ipolytarnóc

Árvízvédelemre pályázik Ipolytarnóc


IpolytarnócÁrvízvédelemre adott be pályázatot a Nógrád megyei Ipolytarnóc önkormányzata, az igényelt csaknem 60 millió forintból 731 méternyi töltést is építenének; a falu 1998 óta rendszeresen homokzsákos védekezésre kényszerül az Ipoly folyó tavaszi és késő őszi áradásai miatt.


Szabó Tibor, Ipolytarnóc független polgármestere az MTI-nek csütörtökön elmondta: az Észak-magyarországi operatív program (Émop) kiírására adták be az 58,8 millió forint összértékű, százszázalékos finanszírozású pályázatot. A polgármester tájékoztatása szerint a pénzből két szakaszon 731 méteren építenének 2,5 méter szélességű árvízvédelmi töltést úgy, hogy annak négy-öt napos árvízterhelést kell kibírnia. Mivel az Ipoly eddigi legmagasabb vízállása 432 centiméter volt, a töltést úgy építenék meg, hogy elbírja a 487 centiméteres vízállást is. Szükség van emellett a zsilipek rendbetételére, azok zárhatóvá-nyithatóvá tételére, és 307 méter hosszúságú csatorna megépítésére is, amellyel a belvizet vezetnék el a töltés túloldalára - tette hozzá Szabó Tibor.

Kedvező elbírálás esetén szeptemberben kezdik meg és a jövő év nyarára fejezik be a munkákat Ipolytarnócon. A település ügyében korábban már a vízügyi és az önkormányzati minisztériumot is megkereste Nógrád megye önkormányzata a megyei védelmi bizottság kezdeményezésére. Javasolták már árvízvédelmi töltés megépítését, és azt is, hogy állami költségvetésből váltsák meg az árvíz által rendszeresen veszélyeztetett lakóházakat. Később a megyei önkormányzat a felterjesztési jogával élve a vízgazdálkodásról szóló törvény módosítását kezdeményezte, azt javasolva, hogy az államhatárt érintő folyók esetében kizárólag az állam feladata legyen a védelmi feladatok ellátása, de egyik ügyben sem értek el eredményt.

 

Forrás: MTI/Nógrád24.hu

 

2011-05-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite