2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
ItthonÁrvízvédelmi készültség a Tisza teljes észak-magyarországi szakaszán

Árvízvédelmi készültség a Tisza teljes észak-magyarországi szakaszán


belviz01Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság kezelésébe tartozó teljes Tisza-szakaszon elrendelték szombat reggeltől az árvízvédelmi készültséget - közölte az igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője.


Csont Csaba elmondta: a folyón elsőfokú a riasztás, ez azt jelenti, hogy Sarud és Zemplénagárd között mindenhol készültség van. A Taktaközi Tiszán pedig - Tokaj alatt a Bodrog harmadfokú vízállása miatt - másodfokú készültség van érvényben. Hozzátette: szintén másodfokú a készültség a Sajón és a Taktán. A Heves megyei Tarna mentén pedig az apadó vízállásra tekintettel megszűnt a készültség.


Az árvízvédelmi szakember kitért arra, hogy a Tisza Tiszabecsnél péntek délután 647 centiméterre tetőzött. A Tiszabecs alatti szakaszon továbbra is árad. Tivadarnál szombat reggelre az előre jelzettnél (840 centiméter plusz/mínusz 20 centiméter) magasabb vízállás következett be, 890 centiméteres vízszintet mértek. A folyó ebben a szelvényben ismét intenzíven árad.
A vízállások szombatra virradóra Vásárosnamény szelvényében is elérték a harmadfokú készültségi szintet (itt reggel hat órakor 846 centimétert mértek, a harmadfok 800 centimétertől érvényes). Szombat reggelre Záhonynál és Tokajnál is másodfokú készültségi szintet elérő vízállásokat észleltek. Tokajnál a jövő hét elejére várják a tetőzést 850 centiméter körüli vízállással - ismertette.


A Bodrogon harmadfokú a készültség, Felsőbereckinél vasárnapra várják a tetőzést 740 centiméteres értékkel, Sárospataknál 680 centiméter (plusz/mínusz 20 centiméter) vízállásra számítanak - mondta.


A Sajó Sajópüspökinél péntek reggel tetőzött 304 centiméteres vízállással (harmadfok 300 centiméter), Sajószentpéternél 316 centiméterrel szombat éjfélkor (másodfok 300 centiméter, harmadfok 350 centiméter) tetőzik majd a folyó. A Sajószentpéter alatti szakaszon további áradás várható. A folyó Felsőzsolca térségében tetőzés közelében van.


A Bódva Hídvégardónál folyamatosan apad. Szendrő térségében továbbra is lassan árad. Itt 220 centiméternyi vízszintre számítanak. A Hernádon érkező árhullám pénteken készültségi szint alatt tetőzött a magyarországi felső szakaszon. Gesztely térségében a vízállások szombatra virradóra meghaladták az elsőfokú készültségi szintet, további kis mértékű emelkedés várható a folyón.


A Tarna és mellékvízfolyásai teljes hosszukban apadnak. A vízállások készültségi szint alattiak. A Takta Taktaföldvári szelvényben lassan apad. Az árvízkapu még nyitott állapotú, de a vízállások már második napja itt harmadfokú készültségi szint fölött vannak - tudatta Csont Csaba.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-12-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite