2019. augusztus 23., péntek - Bence
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeA salgótarjáni Fidesz-KDNP már nem vesz részt a költségvetési munkacsoportban

A salgótarjáni Fidesz-KDNP már nem vesz részt a költségvetési munkacsoportban


A Salgótarján önkormányzatában ellenzékben lévő Fidesz-KDNP-frakció részt akart venni a város jövő évi költségvetésének előkészítésében, de a közös munkára már nem látnak esélyt - közölte Turcsány László, a képviselőcsoport vezetője pénteken az MTI-vel. Indoklásként azt mondta, hogy a város alpolgármestere a nyilvánosság előtt kiforgatta a mondatait.

Salgótarján


A jövő évi költségvetést ellenzéki képviselők bevonásával akarták előkészíteni a baloldali vezetésű Salgótarjánban. A munkacsoport létrehozásáról még csaknem egyhangúlag (13 igen szavazattal, egy tartózkodással) döntött a közgyűlés október 29-én, ám Dániel Zoltán (DK-Együtt-MSZP-Tarjáni Városlakó Egyesület) alpolgármester másnapi rádiós és televíziós nyilatkozata miatt a Fidesz-KDNP visszalépett a közös munkától.


Turcsány László azt mondta: Salgótarjánban hosszú ideje húzódó, strukturális probléma a költségvetés helyzete, az ipar leépülése miatt kevés a bevétel, ami a működési oldalon is megmutatkozik. Hozzátette, a jelenlegi városvezetők szerint kényelmessé tette Fidesz-KDNP-s elődeiket az, hogy 2010-től évi mintegy egymilliárd forintos kormányzati támogatás érkezett a városba, ezért strukturális változtatásokat nem is hajtottak végre. Turcsány László hangsúlyozta: az előző két ciklusban is voltak intézkedési tervek, voltak intézménybezárások, összevontak városi cégeket, mindent megtettek azért, hogy a hiányt lefaragják. A munkacsoport létrehozását az indokolta, hogy jelenleg egymilliárd forintos hiány látszik a jövő évi költségvetésben, a törvény szerint viszont egyensúlyos költségvetést kell elfogadni, az hiányt nem tartalmazhat.


A frakcióvezető úgy fogalmazott, hogy a közgyűlés október végi ülésén ő magyarra fordította az előterjesztés szövegét, úgy, hogy ez működési megszorításokat, adók kivetését jelenti. ("Az előzetes modellszámítás szerint a 2016. évi költségvetés működési kiadásai és bevételei között jelentős nagyságrendű hiány mutatkozik. Elkerülhetetlennek tűnik az egyensúlyos költségvetési javaslat közgyűlés elé történő beterjeszthetőségére tekintettel a kialakult helyzet okainak feltárása, továbbá a hiány megszüntetése érdekében a bevételek növelésére, illetőleg a kiadások csökkentésére irányuló lehetőségek feltárása".)


Ehhez képest másnap az alpolgármester úgy nyilatkozott, a frakcióvezető elismeri, hogy a működési hiányt csak adóbevételekkel, megszorításokkal, strukturális változtatásokkal lehet eltüntetni - közölte a frakcióvezető. Turcsány László elmondta: ezután a két frakció között találkozás, személyes megkeresés nem volt, a munkacsoport következő ülésére viszont meghívót kapott a Fidesz-KDNP - visszahívott - képviselője és Becsó Zsolt (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője.


Salgótarján rendkívüli helyzetben van, "de ez a döntés nem arról szól, hogy a rendkívüli helyzetet meg akarják oldani, ez a döntés arról szól, hogy a felelősséget megosszák" - fogalmazott. A közgyűlés októberi ülésén elhangzott adatok szerint Salgótarján önkormányzata a 2014-ben benyújtott 600 millió forintos igény helyett 60 millió, a 2015-ben kért 563,5 millió forint helyett 125 millió forintos támogatásban részesült.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

A témához kapcsolódó cikkeink:

Salgótarján: A FIDESZ-KDNP frakció nyilatkozata >>>

Távol maradt a Fidesz a Salgótarján költségvetését előkészítő munkacsoport első üléséről >>>

 

2015-11-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite