2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeA Salgótarjáni Munkaügyi Bíróság ítélete

Jogellenesnek ítélték négy hevesi bíró korhatár miatti felmentését


A Salgótarjáni Munkaügyi Bíróság négy Heves megyei, életkora miatt felmentett bíró perében hozott szerdán ítéletet. Megállapította felmentésük jogellenességét, és visszahelyezte őket a tisztségükbe - közölte a Balassagyarmati Törvényszék szóvivője az MTI-vel.

bíróság

Barsi József elmondta: a bíróság nem jogerős döntése kötelezte a törvényszéket mint alperest, hogy tegye meg a bírák kinevezéséhez szükséges intézkedéseket a Köztársasági Elnöki Hivatalnál, továbbá fizesse meg a bíráknak a tárgyalás időpontjáig elmaradt illetményüket.

Alkotmányellenesnek nyilvánította az Alkotmánybíróság (Ab) 2012 júliusában a bírák nyugdíjazásának szabályozását, ezért azt a hatálybalépés napjára, 2012. január 1-jére visszaható hatállyal megsemmisítette.

2012-ben a felső korhatár elérése miatt 2996 bíró közül 236-nak szűnt meg a jogviszonya - tudatta az Országos Bírói Hivatal (OBH) a luxembourgi Európai Bíróság november eleji döntését követően, amely kimondta: a diszkrimináció uniós tilalmába ütközik a magyar bírák kötelező nyugdíjkorhatárának 70-ről 62 évre történő leszállítása.

Az OBH adatai szerint a felmentett bírák közül 164-en fordultak keresettel a munkaügyi bíróságokhoz. Az ügyekben eddig született ítéletek abban a kérdésben egységesen foglalnak állást, hogy a jogviszonyok rendezésére - a jelenleg hatályos jogszabályok szerint - csak peres eljárásokban kerülhet sor.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-11-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite