2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeA salgótarjáni önkormányzat a hiány ellenére is tartani akarja a működés színvonalát

A salgótarjáni önkormányzat a hiány ellenére is tartani akarja a működés színvonalát


Salgótarján 60 millió forintos támogatást kapott a kormánytól a kért 600 millió helyett, így várhatóan 1,2 milliárd forintos hiány lesz az idei költségvetésben, de fenn fogják tartani a működés színvonalát, nem terveznek drasztikus lépéseket - mondták a nógrádi megyeszékhely vezetői kedden sajtótájékoztatón.

Salgótarján1

Dániel Zoltán (DK) alpolgármester közölte: mivel az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe kerülő önkormányzatok kiegészítő költségvetési támogatásából (önhiki) az igényelt összegnek a tizedét kapta meg a város, 1,2 milliárd forintos költségvetési hiánnyal gazdálkodik idén az önkormányzat, "ilyen számok mellett rendkívüli erőfeszítést fog igényelni, hogy a várost a jelenlegi színvonalon tudjuk üzemeltetni".

Hozzátette, hogy nyolc évvel ezelőtt, amikor az előző, fideszes vezetés átvette a város irányítását, 160 millió volt a hiány, de mégsem "varrná ezt a nyakukba", mert a hiány kialakulásának fő oka az, hogy az önkormányzati feladatellátás az állami támogatás duplájába kerül; idén az önkormányzatnak 2-2,2 milliárd forintot kellene hozzátennie az állami támogatáshoz.

Az alpolgármester Nógrád megyében nem tartja megoldásnak, hogy az önkormányzatok - a januártól meglévő lehetőséggel élve - új adókat vessenek ki. Mint mondta, ez azoknak az önkormányzatoknak kedvez, akik gazdasági erővel, idegenforgalommal, fizetőképes lakossággal, cégekkel, vállalkozásokkal rendelkeznek, de Salgótarján nem ilyen, ezért adóztatásban szerinte felesleges gondolkodni.

Molnár Károly (MSZP) frakcióvezető bírálta, hogy az ellenzéki, fideszes képviselők, illetve a térség fideszes országgyűlési képviselője úgy reagáltak a 60 millió forint hírére, "köszönjük meg, hogy egyáltalán 60 millió forintot kaptunk, illetve, megmondták, hogy problémák lesznek az érdekérvényesítéssel".

A szocialista politikus nagy hibának nevezte, hogy "teljesen szubjektív politikai döntés alapján" történik az önkiki odaítélése. Azzal érvelt, hogy míg a 35 ezer lakosú, hátrányos helyzetű megyeszékhely 60 milliót kapott, addig az 1136 fős Bodrogkeresztúr közel 200 milliót, a 14 ezres Kiskőrös 138 milliót, illetve a 25 ezer lakosú Szentendre 250, a 33 ezres Vác pedig 330 millió forintot kapott.

A frakcióvezető közölte: az érdekérvényesítési rendszer jelentősen megváltozott, mivel országgyűlési képviselő már nem lehet polgármester, ezért az együttműködés jegyében arra kérik Becsó Zsoltot (Fidesz), a térség parlamenti képviselőjét, hogy - bevonva a salgótarjáni önkormányzat jogászait - egyéni képviselői indítványként felterjesztéssel éljen a parlamentben, hogy megváltozzon az a finanszírozási struktúra, amely "elsorvasztja az önkormányzatokat".

Molnár Károly kijelentette, hogy a város jelenlegi működési színvonalát minden erővel, minden eszközzel fenn fogják tartani, és semmilyen drasztikus lépést nem terveznek, intézménybezárást sem.


Forrás: MTI/ Nógrád24

 

 

2015-01-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite