2019. március 27., szerda - Emánuel
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeA salgótarjáni síjárőrcsapatra emlékeztek

A 70 éve a Radnai-havasokban elhunyt síjárőrcsapat tagjaira emlékeztek Salgótarjánban


A Radnai-havasokban 1944. január 13-án hirtelen lezúdult hótömeg 15 salgótarjáni áldozatára emlékeztek vasárnap a nógrádi megyeszékhely központi temetőjében.

salgotarjan_megemlekezes20140112


Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz-KDNP) polgármester beszédében úgy fogalmazott: minden idők legnagyobb magyar sporttragédiája volt a 2303 méter magas hegycsúcs megmászására indult fiatalok halála, ám ötven évig mégsem gyászolhatta leventéit a város.


Az erdélyi Radnai-havasokban alakították ki 1940 és 1944 között a Magyar Nemzeti Télisport Központot azzal a szándékkal, hogy egy majdani sikeres pályázat esetén ott téli olimpiát rendezzenek. Menedékházakkal és Európa akkori legnagyobb síugró sáncának megépítésével alapozták meg az ehhez szükséges infrastruktúrát, a Magyar Földrajzi Társaság pedig azt tervezte, hogy négyszintes épületet emel az akkori Magyarország legmagasabb pontjára, a 2303 méter magas Nagy-Pietroszra (akkori nevén Horthy-csúcsra).


A salgótarjáni leventék síjárőrcsapata - amely a Salgótarjáni Acélgyár síszakosztályához tartozott - 1944-ben három felnőtt kíséretében készült a nevezetesebb csúcsok megmászására. Két alkalommal már sikeres küldetést teljesítettek, ám január 13-án a tizenhat fős csoportot egy lavina elsodorta, a katasztrófát csak egyetlen sportoló élte túl.


Székyné Sztrémi Melinda a kegyeleti megemlékezésen felidézte, hogy a fiatalok halála után gyászolt a város, hetekig fekete lobogók lengtek az acélgyár bejáratánál és a középületeken. A második világháború után hosszú, kényszerű hallgatás következett, majd a lavinaszerencsétlenség 50. évfordulóján, 1994. január 13-án tartották az első hivatalos városi megemlékezést. 2003-ban emlékbizottság alakult, s elindult az első expedíció: 19 lelkes lokálpatrióta július 31-én elhelyezte azt az emlékoszlopot a tragédia helyszínén, a Nagy-Pietrosz alatti Mosolygó-tónál, amelyet azóta minden év nyarán megkoszorúznak a salgótarjáni leventékre emlékező zarándokok.


Az idei salgótarjáni megemlékezésen részt vett a romániai Borsa küldöttsége is. Grec Silvia Georgetta, a Salgótarjánnal testvértelepülési kapcsolatot ápoló Borsa kulturális főtanácsosa elmondta, hogy városuk is kegyelettel őrzi a fiatalok emlékét.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24
Fotó: Facebook

 

2014-01-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite