2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeA salgótarjáni sortűzről készült Nincs kegyelem című film a Duna World műsorán

A salgótarjáni sortűzről készült Nincs kegyelem című film a Duna World műsorán


Az 1956. december 8-i salgótarjáni sortűzről készült Nincs kegyelem című dokumentum-játékfilmet tűzi műsorra péntek este a Duna World csatorna - hangzott el az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

nincs_kegyelem11


Matúz Gábor rendező a film készítéséről elmondta: viszonylag kevés eredeti dokumentum állt a rendelkezésükre az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését követő megtorlásokkal kapcsolatban, a legtöbb információt a sortűz túlélőitől, illetve az elhunytak még élő hozzátartozóitól szerezték. A 2016-ban bemutatott film készítése során a személyes beszámolók mellett történészek, levéltárosok segítették a munkájukat, közülük néhányan meg is szólalnak a filmben, amelynek története alapvetően a salgótarjáni sortűzre fókuszál, de bemutatja az akkori Magyarországot is, a forradalom leverésétől, november 4-től, december elejéig, a sortüzekig.


Felidézte, hogy bár a legbrutálisabb sortűz Salgótarjánban volt december 8-án, de ezenkívül több tucat helyen lőttek bele a fegyvertelen tömegbe Magyarországon december eleje és január között a pufajkások. A salgótarjáni sortűz áldozatainak számáról azóta sincsenek pontos adatok és valószínűleg már nem is lesznek - tette hozzá a rendező. Elmondta, hogy az áldozatok számát a tudósok jelenleg 49-re teszik, ugyanakkor a salgótarjániak 131 halottról beszélnek.
A film története három szálon fut: játékfilmes jelenetekből, történészek és levéltárosok, valamint a túlélők érzelemdús beszámolóiból épül fel. A főbb szereplők közül a rendező kiemelte Törőcsik Marit, Ráckevei Annát, Györgyi Annát, Gáspár Tibort, Kántor-Müller Zsófiát, Libor Laurát, Dér Máriát és Varga Ádámot.

 

Forrás: MTI

 

2017-12-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite