2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
ItthonA Sándor-palota belső udvarán tartják Schmitt Pál hivatalba lépési ünnepségét

A Sándor-palota belső udvarán tartják Schmitt Pál hivatalba lépési ünnepségét

Sándor-palotaMa lép hivatalába ünnepélyes keretek között Schmitt Pál megválasztott köztársasági elnök. A viharos időjárásra tekintettel nem a Szent György téren, hanem a Sándor-palota belső udvarán tartják meg a köztársasági elnök hivatalba lépése alkalmából rendezett ünnepséget.

A Köztársasági Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint a helyszűke miatt nem áll módukban helyet biztosítani a rendezvényen a sajtó képviselőinek, így az újságírók a Várszínházban kialakított sajtóközpontban figyelhetik majd az eseményeket.
A ceremónián jelen lesz Orbán Viktor miniszterelnök, meghívást kaptak a miniszterek, az államtitkárok, a diplomáciai testület tagjai, történelmi egyházak képviselői, határon túli magyar szervezetek vezetői, valamint az összes volt köztársasági elnök. Schmitt Pál körülbelül tízperces ünnepi beszédet mond hivatalba lépésének alkalmából.
A KEH tájékoztatása szerint az ünnepségen jelen lesz Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, Kövér László, az Országgyűlés megválasztott elnöke, valamint Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek is.
Schmitt Pált, a Fidesz-KDNP jelöltjét június 29-én választotta meg köztársasági elnöknek az Országgyűlés. A titkos szavazáson már az első fordulóban eldőlt, hogy ki kerüljön a legfőbb közjogi méltóság tisztségébe: a képviselők közül 263-an támogatták szavazatukkal a házelnököt.
Az Alkotmány szerint a köztársasági elnök feladata a következő:
a) képviseli a magyar államot,
b) a Magyar Köztársaság nevében nemzetközi szerződéseket köt, ha a szerződés tárgya a törvényhozás hatáskörébe tartozik, a szerződés megkötéséhez az Országgyűlés előzetes hozzájárulása szükséges,
c) megbízza és fogadja a nagyköveteket és a követeket,
d) kitűzi az országgyűlési képviselők, a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek általános választását, valamint az európai parlamenti választás, továbbá az országos népszavazás időpontját,
e) részt vehet és felszólalhat az Országgyűlés és az országgyűlési bizottságok ülésein,
f) javaslatot tehet az Országgyűlésnek intézkedés megtételére,
g) népszavazást kezdeményezhet,
i) külön törvényben meghatározott személy vagy szervek javaslatára kinevezi és felmenti a Magyar Nemzeti Bank elnökét, alelnökeit és az egyetemi tanárokat; megbízza és felmenti az egyetemek rektorait; kinevezi és előlépteti a tábornokokat; megerősíti tisztségében a Magyar Tudományos Akadémia elnökét,
j) adományozza a törvényben meghatározott címeket, érdemrendeket, kitüntetéseket és engedélyezi viselésüket,
k) gyakorolja az egyéni kegyelmezés jogát,
l) dönt az állampolgársági ügyekben,
m) dönt mindazokban az ügyekben, amelyeket külön törvény a hatáskörébe utal.

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-08-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite