2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
ItthonA sárga csekk ügyben a magyar bíróság fog dönteni

A sárga csekk ügyben a magyar bíróság fog dönteni


Az Európai Unió Bírósága előzetes döntéshozatali eljárásban csak egyes járulékos kérdésekben nyújtott iránymutatást, érdemben majd a magyar bíróság (Pest Megyei Bíróság) hoz döntést azt követően, hogy mérlegelte ezt az előzetes állásfoglalást, továbbá a magyar Alkotmánybíróság határozatát - reagált az Invitel az Európai Unió Bírósága ítéletére.

sárga csekk

Az Invitel közleményében hangsúlyozza: az ügyben még elsőfokú bírósági határozat sem született. A Fogyasztóvédelmi Törvény jelenleg folyamatban lévő módosításához benyújtottak egy javaslatot, amely szerint a közszolgáltató társaságok - ideértve a hírközlési társaságokat is - a jövőben nem számlázhatnák tovább az ügyfeleknek a Magyar Posta által felszámított csekkdíjat. Ez a módosító javaslat is bizonyítja, hogy az Invitel múltbéli gyakorlata nem jogellenes, hiszen jelenleg nincs olyan jogszabály, amely ezt a gyakorlatot - azaz a postai csekk díjának továbbszámlázását a fogyasztónak - tiltaná - közölte a társaság.

Az Európai Unió Bírósága csütörtöki ítéletében kimondta: amennyiben egy bíróság érvénytelenít egy adott szolgáltató által alkalmazott tisztességtelen szerződéses feltételt, azt a szolgáltatóval ugyanilyen szerződést kötő további fogyasztóknak sem kell betartaniuk. A luxemburgi székhelyű bíróság a magyar Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) és az Invitel Távközlési Zrt. között folyó jogvita keretében uniós szintre került kérdésben foglalt állást.

A bíróságnak az ítéletet ismertető közleménye szerint a magyar hatósághoz számos panasz érkezett a fogyasztóktól a telefonszolgáltatásokat nyújtó Invitel társasággal szemben, mivel az előfizetési szerződések általános feltételei közé egyoldalúan olyan kikötést illesztett be, amely jogot biztosított számára, hogy a "megbízási díjat", azaz a számlák átutalási megbízással történő fizetésének díját utólag számlázza ki az ügyfeleknek. E megbízási díjak kiszámításának módját ugyanakkor ezek a szerződések nem írták elő.

A hatóság úgy ítélte meg, hogy a szóban forgó kikötés tisztességtelen szerződéses feltételnek minősül, és a magyar bíróságtól e kikötés érvénytelenségének megállapítását, valamint a "megbízási díj" címén jogosulatlanul beszedett díjak visszatérítését kérte. Az uniós bíróság emlékeztetett arra: az irányelv kötelezi a tagállamokat, hogy adott esetben kimondassák a tisztességtelennek minősített kikötések alkalmazásának tilalmát.

Az uniós testület ugyanakkor azt is leszögezte: annak megítélése a nemzeti bíróság hatáskörébe tartozik, hogy az Invitel vitatott kikötése tisztességtelen jellegű-e vagy sem. A magyar bíróságnak az ítélet szerint "a szerződésben szereplő valamennyi kikötés, illetve az alkalmazandó nemzeti szabályozás fényében különösen azt kell megvizsgálnia, hogy a nyújtandó szolgáltatáshoz kapcsolódó díjak megváltoztatásának okait vagy módját egyértelműen és érthetően fogalmazták-e meg, illetve azt, hogy a fogyasztók jogosultak-e a szerződés felmondására".

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

2012-04-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite