2019. augusztus 26., hétfő - Izsó
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedA svájci gazdaságot is fékezi az erős frank

A svájci gazdaságot is fékezi az erős frank


Néhány vállalat már azon gondolkodik, hogy dolgozóinak euróban fizetne, illetve külföldre tenné át a termelését.

svájci frank


Svájcban a gazdasági növekedés ütemének lassulását jelzi a vezető gazdaságkutató intézet szerdán megjelent felmérése, amellyel kapcsolatban elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy a svájci frank gyengülésére továbbra sem lehet számítani a következő hónapokban.


A zürichi Konjunkturforschungsstelle (KOF) hat hónapra előre tekintő konjunktúramutatója 2,04 pontra csökkent júliusban a júniusi 2,23 pontról, ami 2009 áprilisa óta a legnagyobb csökkenés. Az elemzők előrejelzésében a mutató szerényebb gyengülése szerepelt, 2,10 pontra.


A KOF közleménye szerint a mutató alakulása arra utal, hogy a svájci hazai össztermék (GDP) a következő időszakban is nő majd, de a lendület némileg mérséklődik. A svájci központi bank arra figyelmeztetett a közelmúltban, hogy az ország GDP-növekedése 2 százalék körülire mérséklődhet az erős frank hatására.


A frank közel 7 százalékkal drágult az euróhoz képest és 9 százalékkal a dollárhoz viszonyítva az idei év eleje óta, rekordszintre emelkedett mindkét devizával összevetve, ami gyengíti a svájci export versenyképességét.


A svájci cégek közül néhány, köztük a vegyipari Clariant és a gyógyszeripari ellátó Lonza már úgy látja, hogy az erős frank csökkenti profitját. Néhány vállalat pedig már azon gondolkodik, hogy elhalasztja beruházásait, meghosszabbítja dolgozóinak a munkaidejét, akiknek euróban fizetne, illetve külföldre tenné át a termelését.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-07-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite