2019. június 20., csütörtök - Rafael
Keresés a tartalomban
ItthonA szegény diákok lemondhatnak a továbbtanulásról

A szegény diákok lemondhatnak a továbbtanulásról


32 ezerrel kevesebben felvételiztek idén egyetemekre, főiskolákra, mint egy évvel korábban a szakemberek egyértelműen a tandíj bevezetésének és az államilag finanszírozott képzések drasztikus csökkentésének tulajdonítják. Mindazáltal a szegény diákok tízezrei mondhatnak le a továbbtanulásról vélik a szakemberek.

felveteli_ponthatarok001


„Egyelőre nem lehet hosszú távú tendenciákat nagy biztonsággal megállapítani, de ez a 32 ezres csökkenés nagyon durva: az világosan látszik belőle, hogy ha a kormány baltával nyúl hozzá a rendszerhez, a hatások is nagyon drasztikusak lesznek, és az is nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy Magyarországon nem nő a jövőben a felsőoktatásban részt vevők aránya, hanem csökkenni fog, pedig így is az utolsók között vagyunk Európában" - mondta Varga Júlia, az MTA munkatársa a hvg.hu-nak.


A szakember az után mondta mindezt, hogy hétfőn nyilvánosságra hozták az Oktatási Hivatal összegzését a felvételi jelentkezőkről. Ezek szerint a tavalyihoz képest 32 ezerrel kevesebben, összesen 109 ezren döntöttek úgy, hogy megpróbálkoznak egy egyetemmel vagy főiskolával. Szakemberek már előzetesen is kalkuláltak csökkenéssel, de ekkora visszaesésre nem sokan számítottak, míg az államtitkárság előzetes nyilatkozatai alapján ők kisebb visszaesést prognosztizáltak.

 

felvi2012


Veszélyben vannak a pedagógusok is


A PDSZ elnöke szerint a NAT-ban foglalt több dolog is ellentétben áll azzal a szándékkal, hogy forrásokat vonjanak ki az oktatásból. Amikor csökken a gyermekek száma, a tankötelezettséget lecsökkentik 16 évre és a gimnáziumok számát is csökkenteni akarják, akkor egyértelmű, hogy több ezer pedagógus állása is veszélybe kerül - erről Mendrey László beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint a Nemzeti Alaptantervben foglalt egész napos iskola, és mindennapos testnevelés megvalósítása rengeteg pénzbe kerülne, ami ellentétben áll az oktatást érintő forráskivonásokkal. A hittan és erkölcstan bevezetésével kapcsolatban azt mondta a szakszervezeti vezető: alapvetően nem aggályos, de azzal, hogy a hittan bekerül az órarendbe, sérül a szekularizáció elve.

 

Forrás: MTI/hvg.hu/atv/HÍR PORT24

 

 

2012-03-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite