2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
BulvárA szerelem ünnepe–Valentin nap

A szerelem ünnepe - Valentin nap


A Valentin napot illetően megoszlanak a vélemények. A népesebb tábor ilyenkor a romantikának áldoz és ajándékokkal, programokkal lepi meg kedvesét, a másik oldal viszont túlzott felhajtásnak gondolja és nyűgnek érzi az egészet.

szeretkezes

Több történet is fennmaradt, miszerint Szent Valentin egy római pap volt, aki i.sz. 270 körül halt vértanúhalált. A pontos év kérdéses, de az szinte biztos, hogy halála napja február 14-ére esett. E nap megünneplését Celacius pápa rendelte el 496-ban, a szerelmet viszont már korábban is megünnepelték. A szerelem ünnepe, amely egyszersmind jelentette a tavasz beköszöntét, valamint Juno istennő ünnepét is, viszont eredetileg nem február 14-re, hanem 15-ére esett.

A legnagyobb hagyománya az angolszász országokban van a Valentin napnak, Nagy-Britanniában már 1446-ban megünnepelték ezt a napot. Az angolok azt tartották, hogy az első ellenkező nemű ember, akivel ilyenkor reggel az utcán találkozunk, lesz a jövendőbelink (természetesen csak egyedülálló személyre értve). Később terjedt el szélesebb körben, hogy az emberek üdvözlő kártyákat küldtek szeretteiknek és szerelmüknek egyaránt. Ez a szokás a mai napig él, sőt a világ más tájain is egyre népszerűbb.

Magyarországon maga a Valentin nap csak a rendszerváltás után terjedt el a mai formájában. Viszont Szent Bálint ünnepének nálunk is több száz éves hagyománya van. Azt tartották, hogy ilyenkor választanak maguknak párt a verebek a Rába mellett, Bálintot ezért viccesen a verebek védőszentjének is nevezték. Voltak helyek, ahol ilyenkor megfürödtek az emberek a hóban szimbolizálva, hogy az évben erősek és egészségesek maradnak. Úgy tartották még, hogy ha a lányok éjfélkor a temetőbe mennek, megláthatják jövendőbeli férjüket.

Napjainkban persze ezek a régi szokások egyre inkább feledésbe merülnek, helyüket értékes ajándéktárgyaknak, pénzben kifejezhető gesztusoknak adva át. Így tud a kereskedelem a „szerelem és a szeretet ünnepének" nevezve üzletet csinálni belőle.

Azért ne szegje kedvünket teljesen az ajándékozási elvárás, amit a kereskedők ügyes fogásai generálnak évről évre. Ehelyett inkább legyünk párunkkal a szokásosnál figyelmesebbek, mondjuk kedveskedjünk neki egy masszázzsal, vagy lepjük meg valami apró, valóban jelképes meglepetéssel! A lényeg, hogy kellemes pillanatokat töltsünk együtt, és a másik tudtára adjuk - szavakkal, gesztusokkal és tettekkel - mennyire szeretjük őt!

Forrás: EZO.TV/ HÍR PORT24

 

 

2013-02-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite