2021. szeptember 28., kedd - Vencel
Keresés a tartalomban
Test és lélekA Szív Világnapja: Az egészség főszereplője a szív

A Szív Világnapja: Az egészség főszereplője a szív


Minden embernek a szíve egyedi, leutánozhatatlan - és ami a legfontosabb, pótolhatatlan. Testünk motorja folyamatosan dolgozik életünk végéig, ezért vigyáznunk kell rá. Hazánkban a kardiovaszkuláris megbetegedések - beleértve a szívbetegségeket és a stroke-ot is - a vezető halálokok közé tartoznak, pedig helyes táplálkozással, rendszeres mozgással, a dohányzásról való leszokással és a stresszmentes életmóddal tehetünk azért, hogy a szívünk minél tovább és egészségesen dobogjon.

szív

Átlagosan egy szív 70-75-öt dobban percenként - szünet nélkül, észrevétlenül dolgozik a nap 24 órájában, hogy mi élni tudjuk az életünket. Ennek a szervnek köszönhetjük, hogy minden reggel felkelünk, nevetünk, szeretteinkkel közös élményekben lehet részünk, mégis keveset foglalkozunk azzal, hogy megőrizzük az egészségét.

A felgyorsult életmód egyik nagy hátránya, hogy nem figyelünk eléggé az egészségünkre! A mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás, a stresszes életvitel, a dohányzás és az orvosi vizsgálatok halogatása, mind-mind rossz hatással vannak az egészségünkre és a szívünkre is. A szív-érrendszeri megbetegedések fő okozói az életmódbeli tényezők, amiken sosem késő elkezdeni változtatni, még akkor sem, ha már bekövetkezett a baj.

A leggyakoribb kardiovaszkuláris megbetegedések közé tartozik a szívinfarktus, a stroke, valamint a pitvarfibrilláció. Ezen megbetegedések akár életveszélyes állapotot is előidézhetnek, ezért érdemes egészséges életmóddal csökkenteni a kialakulásuknak a kockázatát. Az orvos felkeresését ne halogassuk, és ne várjuk, hogy maguktól elmúljanak a tünetek! A ritmustalan szívdobogás, légszomj, vagy karzsibbadás mögött is komoly gond állhat. Ahogy a legtöbb betegségnél, a szív-érrendszeri megbetegedésnél is az időben történő felismerés életeket menthet. A modern orvostudománynak köszönhetően a szív-érrendszeri megbetegedésekre való hajlam szűrővizsgálatokkal - érállapot méréssel, szív stressz EKG méréssel, vérnyomásméréssel, fittségi tesztekkel - felismerhető és a szükséges egészségügyi kezelések mielőbb elkezdhetők. Amennyiben nem elég az életmódbeli változtatás és terápiás kezelésre is szükség van, a betegnek mindenképpen követni kell az orvosi előírásokat. A stroke után vagy pitvarfibrilláció fennállásánál a betegeknek véralvadásgátló terápiára van szükségük, ezzel csökkentve egy újabb kór, szövődmény kialakulását. Szerencsére ma már léteznek olyan innovatív terápiák, amelyek a betegek kényelmét szolgálják. Az újgenerációs véralvadásgátló készítmények már egyszerűen szájon át szedhetők és alkalmazásuk kevesebb szövődménnyel jár, mint a hagyományos terápiáké.

A Szív Világnapján váltsunk egészséges életmódra, ezzel meghálálva a szívünknek azt a rengeteg munkát, amit értünk végez! A www.szivvelastrokeellen.hu honlapon hasznos tippek és tanácsok olvashatók a szív-érrendszeri megbetegedésekről és a megelőzésről!

 

Forrás: nograd24.hu


2017-09-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite