2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
NagyvilágA szlovák-magyar viszony elmérgesedésétől tart Nyugat-Európa

A szlovák-magyar viszony elmérgesedésétől tart Nyugat-Európa


lesoirTöbb nyugat-európai lap is arról ír, hogy nem kell előre félni a Fidesz kétharmadától; meg kell várni, hogy mit kezd vele. Fennáll a kockázata annak, hogy a szlovákiai magyar kisebbség kérdése a politika napirendjére kerül - írta a Fidesz választási győzelmét értékelő, hétfőn megjelent cikkében a Le Soir című, baloldali liberális szemléletű, francia nyelvű brüsszeli lap.


Az írás szerzője, Pascal Martin emlékeztetett a magyar nyelvhasználatot korlátozó szlovák nyelvtörvényre, valamint arra, hogy június 12-én a szlovákok is urnához járulnak. Szerinte nagy lesz a kísértés a határ két oldalán levő szélsőségeseknek, hogy "meggyújtsák a lőport".


Mit kezd a Fidesz a Jobbikkal?
Martin cikkének másik külpolitikai vonatkozású eleme az, hogy Magyarország 2011 első felében az EU soros elnökségét fogja ellátni. Ezzel kapcsolatban a szerző felvetette azt a kérdést, hogy Orbán Viktor vajon "szívén viseli-e" Európát, valamint utalt arra, hogy a Jobbik "különösen heves antiszemita és romaellenes retorikája" aláássa az európai értékeket.


A szerző szerint a Fidesz kétharmados többsége elkerülhetővé teszi a szélsőjobboldali Jobbikhoz való közeledést, amelynek az eshetőségét a konzervatívok a kampány során félre is söpörték. "Ám továbbra is vannak kételyek" - írta a Le Soir.


Hogyan lehet megoldani a romakérdést?
A cikk a romakérdést Magyarország és az egész térség legnagyobb problémájának nevezte az elkövetkező évekre nézve, és utalt a cigány lakosságon belüli nagyon magas munkanélküliségre.
A legfontosabb teendő, ami az új kormányra vár, a munkahelyteremtés és a vásárlóerő csökkenése elleni harc - írta a belga lap. A szerző kitért arra, hogy a pénzügyi kérdéseket illetően - az IMF és az EU támogatása nyomán - korlátozott lesz a kormány mozgástere.


Ki fél Orbán Viktortól? - osztrák sajtóvisszhang
Ki fél Orbán Viktortól? - címmel közölt kommentárt hétfői számában a Die Presse osztrák lap.
Nem kell félni Orbán Viktortól - válaszolt saját kérdésére a konzervatív napilap munkatársa. Először ki kell várni, mihez kezd a Fidesz elnöke a kétharmados többség birtokában, s csak azután kell ítélni.
A "féljetek Orbán Viktortól hangulat", amelyet mindenekelőtt a választáson súlyos vereséget szenvedő szocialisták terjesztettek a határokon át, talán még kitart egy ideig, de el fog párologni. A magyar választó szólt, szabadon és igazságosan, és több mint egyértelmű felhatalmazással látta el Orbánt - írták.


Mit kezd Orbán a kétharmados többséggel?
Hogy mihez kezd Orbán ezzel a felhatalmazással, az az ő dolga - írta a szerző. Az ellenzékben töltött nyolc év alatt jogosan ébredtek kételyek a Fidesz elnökének politikai nagyságát illetően. Orbánban túlteng a becsvágy, makacs, kőkemény és "hiperpatrióta", de ezek a tulajdonságok önmagukban nem rosszak egy politikusnál. Aki találkozott vele, az tudja, hogy borotvaéles eszű, káprázatos taktikus, és nagyon meggyőző tud lenni. Olyan "telivér politikus", amilyenből nem sok létezik.


Egyáltalán nem kell félni Orbántól, előbb meg kell figyelni, mit ér el a rendelkezésére álló túlnyomó többséggel a belpolitikában, és valóban provokálni akarja-e Magyarország ideges szomszédait - vélekedett a Die Presse kommentátora. Mindenesetre sok szól amellett, hogy Orbán sokkal hamarabb elbánik a "Magyarországot mostanában bejáró jobboldali radikális kísértettel", mint az eddigi szocialista kormányok tennék.


The Wall Street Journal: elijeszti a Fidesz a külföldi befektetőket?
A magyar gazdaságra nézve veszélyt jelent, hogy a Fidesz, a magyar vállalkozások támogatása jegyében elijesztheti a külföldi befektetőket - írta hétfőn a magyar választásokról szóló beszámolójának internetes változatában a The Wall Street Journal című amerikai lap európai kiadása (WSJE).
Az amerikai üzleti körök kedvelt napilapja szerint ez az elijesztés abban nyilvánulhat meg, hogy szigorúbb szabályokat hoznak a közbeszerzési, illetve a privatizációs eljárásokra, illetve korlátozhatják a külföldi tulajdonlás arányát a vállalatokban.


A WSJE a választások kimenetelét értékelve megállapította, hogy Magyarország kommunizmus utáni történelmében ez az eddig elért legnagyobb arányú többség, ami "elsöprő erejű" hatalmat ad a kormánynak ígéretei beváltására. Ezen ígéretek közül a lap kiemelte az adócsökkentést, a közigazgatás áramvonalasítását, a szociális kiadások emelését, valamint az állampolgárság megadását a külföldön élő magyaroknak.


Milyen gazdaságpolitikát követ a Fidesz?
Az amerikai lap idézett olyan magyar véleménynyilvánítót - egy távközlési vállalkozás igazgatóját -, aki attól tart, hogy az előző kormány által a válság leküzdése érdekében hozott megszorító intézkedések irányvonalát az új kormány vissza fogja fordítani.
Idézett azonban a WSJE olyan egyetemistát is, aki derűlátó Fidesz-szavazóként bízik az ország talpra állításában, és aki szerint "Orbán hagyományos (gondolkodásmódú), de nem ódivatú", és aki szerint a Fidesz kereszténydemokrata néppártként határozza meg önmagát, Orbán vezetési stílusa pedig "bár kissé katonásnak látszik, működőképes".


Preston Keatnek, a londoni székhelyű Eurázsia Csoport kutatóintézet Magyarország-szakértőjének a véleményét idézve a The Wall Street Journal Europe azt írta: bár a Jobbik által elért eredmény nem kirívóan magas az európai országokban tapasztalható 10-15 százalékos nacionalista szavazói bázishoz képest, a valódi veszély az, hogy a Jobbik "fasisztább/rasszistább", mint sok európai megfelelője. A Jobbik tagadja a fasizmussal való kapcsolatát - tette hozzá a lap.

2010-04-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite