2019. március 18., hétfő - Sándor
Keresés a tartalomban
ItthonA szocialisták aláírásgyűjtéssel védenék meg a Moszkva teret

A szocialisták aláírásgyűjtéssel védenék meg a Moszkva teret


Moszkva térA fővárosi szocialisták pótcselekvésnek tartják a budapesti Moszkva tér átnevezését, mert annak átalakítása sokkal fontosabb lenne. Úgy vélik, egy európai fővárosról elnevezett tér nem emlékezteti pártállami időkre az embereket. A párt aláírásgyűjtésbe kezd.


Az MSZP pótcselekvésnek tartja a budapesti Moszkva tér tervezett átnevezését, az ellenzéki párt szerint a közterület nevének megváltoztatásáról legkorábban csak annak megújulása után lenne szabad elgondolkozni. Molnár Zsolt szocialista parlamenti képviselő és Őrsi Gergely, az MSZP II. kerületi frakcióvezetője Moszkva téri sajtótájékoztatóján egyaránt azt hangsúlyozta, hogy az általuk ikonikusnak nevezett tér számos generáció számára szolgált találkozóhelyül, amit, mint mondták, nem lehet egy egyszerű tollvonással eltörölni.


Őrsi Gergely kiemelte továbbá, hogy a Moszkva tér évek óta húzódó problémáját sem lehet feledtetni a közterület átnevezésével. A II. kerületi politikus a tér rendezését lehetővé tevő történelmi helyzetként értékelte, hogy az azt körbeölelő kerület, valamint a fővárosi önkormányzat vezetése, illetve a kormány is azonos politikai színeket képvisel. Hozzátette: szeretnék elérni, hogy a "Moszkva tér Moszkva tér maradhasson", a jövő héten pedig aláírásgyűjtésbe is kezdenek azért, hogy a közterület névváltoztatása helyett annak megújításával foglalkozzon a városvezetés.


A szocialista politikus kérdésre válaszolva megismételte pártja azon korábbi javaslatát, hogy a budai villamosok vitatott módon történő kiépítésére kapott 3 milliárd forintos uniós támogatást a Moszkva tér felújítására fordítsák. Mint mondta, ezzel az összeggel már komoly eredményeket lehetne elérni a tér rendbetételében. További kérdésre reagálva Molnár Zsolt és Őrsi Gergely is úgy fogalmazott, nem gondolják, hogy egy európai fővárosról elnevezett tér pártállami időket idézne az emberekben.
Tarlós István főpolgármester, a Magyar Televíziónak március végén adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, már körvonalazódik a megegyezés a budapesti Moszkva tér Széll Kálmán térre való visszanevezése ügyében. A Fővárosi Közgyűlés a közterület átnevezéséről legkorábban következő tervezett ülésén, április 27-én dönthet.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-04-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite