2019. március 23., szombat - Beáta
Keresés a tartalomban
ItthonA szocialisták szerint megszűnt a sajtószabadság Magyarországon

A szocialisták szerint megszűnt a sajtószabadság Magyarországon


mediatorvenyKormos Kata az MSZP szóvivője azt mondta: az MSZP minden törvényes parlamenti és parlamenten kívüli eszközt megragad, hogy visszaszerezze az ország méltóságát és a sajtószabadságot, több európai lap is foglalkozik az új magyar médiatörvénnyel.


Az MSZP szolidaritást vállal minden hazai médiummal, mivel a szocialisták megítélése szerint Magyarországon a médiatörvény hatályba lépésével megszűnt a sajtószabadság.

Kormos Kata, az MSZP szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: az MSZP minden törvényes parlamenti és parlamenten kívüli eszközt megragad, hogy visszaszerezze az ország méltóságát és a sajtószabadságot.

A szóvivő - miután felidézte, hogy hétfőn a Népszabadság és a Népszava is a jogszabály ellen tiltakozó címlappal jelent meg - a médiatörvényt ért kritikákkal kapcsolatban úgy fogalmazott: "sikerült kihúzni a gyufát az Európai Uniónál", és a külföldi sajtóban is rendre csak bíráló cikkek jelennek meg Magyarországról. Nemcsak a médiatörvényt kritizálják, hanem "a magánnyugdíjpénztárak államosítását" és a különadókat is - mondta, hozzáfűzve, "Európa nem bánik kesztyűs kézzel" az unió soros elnökségét átvevő magyar kormánnyal.


A médiatörvénnyel kapcsolatban Kormos Kata elsősorban azt kifogásolta, hogy nem egyértelmű szabályokat fogalmaz meg, így lehetetlen azokhoz igazodni. Példaként hozta: bizonytalan, hogy a médiatanács mi alapján szabhat ki bírságokat; elfogadhatatlannak nevezte, hogy kormánypárti politikusok szerint a bírálattal meg kell várni a jogalkalmazás tapasztalatait.
Ma több külföldi lap is foglalkozik a magyar médiatörvénnyel, többek között az osztrák Profil és a német Der Spiegel is.


A Der Spiegel első januári számában Lopakodó mérgezés címmel közölt riportot a magyar médiatörvényről s annak magyarországi és külföldi fogadtatásáról.

Walter Mayr, a német hírmagazin külpolitikai részlegének riportere bevezetőjében kiemeli: Orbán Viktor kormányfő pontosan a magyar EU-elnökség kezdetekor lép a tettek mezejére. Az új médiatörvény célja az újságírók pórázra fogása, ami ellen a facebook nemzedék tiltakozik.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-01-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite