2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
ItthonA sztrájk halasztva, félpályás útlezárás lesz

A sztrájk halasztva, félpályás útlezárás lesz


Az érintett szakszervezetek többsége bírósági döntésre vár, ezért fújta le a sztrájkot. A félpályás útlezárásokat azonban megtartják.


mozdonyvezeto01


A Vasutasok Szakszervezete (VSZ) későbbi időpontra halasztja a június 29-ére, meghirdetett sztrájkot. A VSZ tájékoztatása szerint a Fővárosi Munkaügyi Bíróság a még elégséges szolgáltatás megállapítására indított perben nem hozott ítéletet. A sztrájktörvény alapján pedig a június 29-ére meghirdetett sztrájkot a jogerős ítélet meghozataláig nem lehet megtartani.


A Mozdonyvezetők Szakszervezete sem tartja meg a június 29-re meghirdetett munkabeszüntetést, a július 7-i munkabeszüntetésre pedig igyekeznek a még bizonytalan körülményeket tisztázni. Ők arra hivatkoznak, hogy a Fővárosi Munkaügyi Bíróság nem jogerős végzésében elutasított a szakszervezet kérelmét, hogy bíróság mondja ki a sztrájkkövetelések céljának jogszerűségét. A még elégséges szolgáltatás ügyében a MÁV-TRAKCIÓ-val szemben azonban helyt adott a MOSZ kérelmének. A sztrájkbizottság további munkabeszüntetési időpontokat javasol a küldöttközgyűlésnek - áll a szakszervezet közleményben.


Hétfőn a villamosenergia-ipari szakszervezet, a múlt héten pedig a volános érdekképviselet és BKV legnagyobb szakszervezete jelentette be, hogy nem tartják meg a 29-ére tervezett munkabeszüntetést. Gál Rezső, a villamosenergia-ipari ágazati sztrájkbizottság vezetője honlapjukon azt írta: bíznak abban, hogy a kormány által kezdeményezett, július 4-én kezdődő tárgyalássorozat megállapodáshoz vezethet.


A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége is lefújta a sztrájkot, mert a bíróság ítéletére vár, akárcsak a vasutasok. Gulyás Attila, a szövetség elnöke az új sztrájktörvény szerint az összes jogi eljárás alkalmazása esetén hónapokba kerül, amíg egy bejelentett sztrájkról kiderül, hogy az egyáltalán megtartható-e. Mint hozzátette, szerintük a törvény jelen formájában ellehetetleníti a munkavállalók sztrájkhoz való alkotmányos jogainak gyakorlását.


Az Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek június 23-i ülésükön döntöttek úgy: nem tartják meg a június 29-re meghirdetett 2 órás figyelmeztető munkabeszüntetést, mivel a munkáltatók nem tudtak megállapodni az elégséges szolgáltatásokról, és a bíróság döntésére várnak. A Liga Szakszervezetek a szerdára hirdetett országos sztrájkot nem, de a félpályás útlezárást megtartja - jelentette be Gaskó István, a Liga elnöke budapesti sajtótájékoztatóján.


Szinte valamennyi rendvédelmi szakszervezet csatlakozik a munkavállalói jogok védelmében szerdára meghirdetett, félpályás útlezárással egybekötött tiltakozó megmozduláshoz, de csak tagszervezeti szinten - erősítették meg az érdekképviseleti vezetők.


Tiltakozásukkal a Munka Törvénykönyve a munkavállalókat rendkívül hátrányosan érintő tervezett módosításával szemben akarnak fellépni. Követelik hogy a kormányzat azonnal állítsa vissza a háromoldalú érdekegyeztetést, haladéktalanul vonja vissza az Országos Érdekegyeztető Tanács megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot, valamint vonják vissza azt az Alkotmány módosítást is, amely a korengedménnyel megszerzett nyugdíjakat szociális ellátássá alakítaná át.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24
MTI Fotó: Máthé Zoltán

 

2011-06-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite