2019. április 21., - Konrád
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeÁtadták a Csóványosi kilátót a Börzsöny legmagasabb pontján

Átadták a Csóványosi kilátót a Börzsöny legmagasabb pontján


Átadták a Csóványosi kilátót a Börzsöny és Nógrád megye legmagasabb pontján csütörtökön, a 938 méteren álló kilátót az Ipoly Erdő Zrt. turisztikai beruházásával, az 1978-ban épült geodéziai mérőtorony átalakításával hozták létre.

csovanyosi_kilato


Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója az erdei ünnepségen elmondta: az Észak-magyarországi Operatív Program (ÉMOP) támogatásával valósította meg a társaság a Nyugattól keletig a nógrádi erdőkben című programot, amely három helyszínt érintett: látogatóközpontot létesítettek Katalinpusztán, bővítették a Somoskői Vadaspark szolgáltatásait és megépítették Diósjenőn a Csóványosi kilátót.


A program összköltsége 505 millió forint volt, ebből 366 millió az uniós támogatás - tette hozzá. A vezérigazgató ismertette: a geodéziai mérőtornyot most már kilátóként is igénybe vehetik a turisták. A Nógrád Megyei Kormányhivatal kezelésében, az Országos Kék turistajelzés vonalán lévő geodéziai mérőtorony négy oszlopon áll, 22,6 méter magas. A munkák során egyebek mellett acél tartóvázzal szilárdították meg a tornyot és vörösfenyővel borították a kilátót.


A kilátó tetejére 133 lépcső visz fel, a béri andezitoszlopoktól Pilismaróton át a Nagybörzsönyig élvezhető a panoráma, jó időben a Magas-Tátra legmagasabb részeit is lehet látni a diósjenői - Pest megye közvetlen közelségében lévő - kilátóból. A rendezvényen Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára hangsúlyozta: a kormány és az Ipoly Erdő Zrt. is arra törekszik, hogy minél jobb feltételeket alakítsanak ki az eredi turizmushoz.


Hamarosan átadják a katalinpusztai kirándulóközpont bővítését és a somoskői látogatóközpontot is - mondta, hozzátéve: a börzsönyi látnivalók sorába illeszkedik majd a diósjenői Sváb kastély helyreállított parkja, valamint a kútbereki turistaház is. Harrach Péter országgyűlési képviselő, a KDNP frakcióvezetője kiemelte: fejlődnek a szálláshelyek és a szolgáltatások is, növelve az idegenforgalmat, ez pedig javítja a börzsönyi települések lakosságának megélhetési lehetőségeit.


Az eseményen Balla Mihály (Fidesz) országgyűlési képviselő köszönetet mondott az Ipoly Erdőnek a beruházásért, mondván, ezek a létesítmények nem csak a turizmust, de a természet szeretetére, védelmére való nevelést is szolgálják.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2014-10-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite