2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeÁtadták a felújított Madách Emlékmúzeumot Csesztvén

Átadták a felújított Madách Emlékmúzeumot Csesztvén


Átadták a felújított Madách Imre Emlékmúzeumot és benne az új állandó kiállítást a Nógrád megyei Csesztvén pénteken.

Madách Imre Emlékmúzeum


Magyarország egyetlen Madách-emlékhelyét a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében 513 ezer euróból újították fel. Ezzel párhuzamosan kezdték meg Madách Imre szülőhelyén, a szlovákiai Alsósztregován található kastély felújítását is. A munkálatok januárban érnek véget. A fejlesztésekre közösen nyert pályázatot a Nógrád Megyei Múzeumi Szervezet és a Szlovák Nemzeti Múzeum.


L. Simon László kultúráért felelős államtitkár a csesztvei ünnepségen - utaltva arra, hogy az új kiállítás Az ember tragédiája köré épült -, azt mondta: nincs még egy művünk, amely ennyire képes hatni nemzedékről nemzedékre, amelynek ennyi fordítása lenne, hiszen a művet 41 nyelvre fordították le. Mindezzel együtt azt is tudjuk, hogy mégiscsak ez az a művünk, amely soha nem fog a világirodalmi ranglistán arra a helyre emelkedni, ahova mi joggal soroljuk - tette hozzá az államtitkár.


Madách Imre 1844 decembere és 1853 szeptembere között lakott Csesztvén. Itt élte házassága boldog éveit, ekkor lett tevékeny részese a megyei politikai életének, majd innen hurcolták börtönbe 1852 nyarán, amiért Kossuth Lajos titkárát bújtatta. Csesztvén fogadta a Tragédia felfedezőjét, Arany Jánost is. A csesztvei kúria 1964-ben kapott múzeumi funkciót, akkor hozták létre az első állandó kiállítást is. Az előző, a mostani beruházás elején lebontott állandó kiállítás 1983-ban nyílt meg.


Jarábik Gabriella és Molnár Ildikó projektmenedzser (a Szlovák Nemzeti Múzeum, illetve a balassagyarmati Palóc Múzeum munkatársai) a fejlesztést ismertetve elmondták: megtörtént az épület teljes külső és belső felújítása úgy, hogy a kúria eredeti részei a lehető legnagyobb arányban megmaradtak. Kicserélték a tetőszerkezetet, az akadálymentesített épület új vakolatot kapott.


A Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai által berendezett kiállítás a Madách Imre és Az ember tragédiája - Az emberiség haladt, ha az egyén nem vette is észre címet viseli. Betekintést ad a tárlat a 19. század közepi életbe, rekonstruált szalont láthat a látogató, Madách Imre és felesége, Fráter Erzsébet öltözékeit. Bemutatják a költő-író életútját az életműre, a Tragédiára koncentrálva, modern technikai eszközök felhasználásával. Kivetítőn filmeket, mp3 lejátszón rádiójátékokat, érintőképernyős monitoron Az ember tragédiája 1969 és 2011 közötti filmes és színházi feldolgozásait, valamint a kéziratos oldalakat is megnézhetik a Csesztvére látogatók. Kialakítottak egy színpadot is, amelyet az emlékmúzeumban lévő kosztümök felhasználásával élővé tehetnek a fiatalok.


A Madách Imre Emlékmúzeum az új múzeumi törvény értelmében januártól a csesztvei önkormányzat kezelésébe kerül. Palman Imre polgármester az ünnepségen ígéretet tett rá, hogy Madách írói nagyságához méltóan tartják majd rendben az épületet, a parkot és a kiállítást.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-10-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite