2019. június 20., csütörtök - Rafael
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeÁtadták a járóbeteg-szakellátó központot Rétságon

Átadták az uniós támogatásból épült kistérségi járóbeteg-szakellátó központot Rétságon


A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében a Nógrád megyei Rétság városa több mint 912 millió forint uniós támogatást nyert járóbeteg-szakellátást biztosító intézmény kialakítására. Az új, 1500 négyzetméter alapterületű központban tizenkilenc szakrendelés kapott helyet. A korszerű létesítmény közel hatvan főnek biztosít munkát, ezzel hozzájárul a település munkaügyi helyzetének javításához.

Rétság_jbek


A projekt keretében a korábban több épületben működő háziorvosi, szakorvosi, és egyéb szolgáltatásokat az új intézménybe helyezték át, így a betegek minden ellátást egy helyen érhetnek el. Olyan járóbeteg-szakellátás nyújtására alkalmas infrastruktúra jött létre, amelyben heti 200 szakorvosi és 120 nem szakorvosi órában tudnak foglalkozni a betegekkel. Mindez kiegészül otthoni szakápolással és egy hatágyas úgynevezett nappali kórházzal.

Az elkészült rétsági kistérségi járóbeteg-szakellátó központ a kistérség további tizenhét településének - Alsópetény, Bánk, Borsosberény, Diósjenő, Felsőpetény, Horpács, Kétbodony, Kisecset, Legénd, Nagyoroszi, Nőtincs, Ősagárd, Pusztaberki, Szendehely, Szente, Tereske, Tolmács - mintegy tizennyolcezer lakója számára biztosítja a korszerű ellátást.

Az uniós forrásokból megépült rendelőintézet környezetbarát működése érdekében az épület fűtését és hűtését alternatív energiaforrások felhasználásával működő különleges energiaközpont biztosítja. A létesítmény tetejére napkollektort szereltek fel, ezáltal az épület energiaigénye és az üzemeltetés költségei minimálisra csökkentek.

 

Rétság_jbek01

 

Az intézmény a korábbi laktanya területén épült meg, a betegek szempontjából könnyen megközelíthető helyen. Az új rendelőintézetben megvalósult az akadálymentes közlekedés. A fejlesztés során az épületben kialakított helyiségeket bebútorozták, orvos technológiai berendezésekkel, illetve informatikai eszközökkel látták el. Kiépítették a működéshez szükséges belső informatikai hálózatot is.

A több mint 1 milliárd forintos beruházás eredményeként jelentősen javul a térségben az egészségügyi szakellátásokhoz való hozzáférés.

A 2007-ben meghirdetett Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program „Kistérségi járóbeteg-szakellátó központok kialakítása és fejlesztése" című pályázatán tizenhat nyertes projekt született. A nyertes pályázatokra megítélt uniós támogatás összege meghaladta a 14,5 milliárd forintot. A pályázat 2008-ban újra kiírásra került, ennek keretében további hét projekt kapott összesen több mint 6,5 milliárd forintnyi uniós támogatást.


Forrás: NFU/Nógrád24.hu

 

2010-12-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite