2019. szeptember 19., csütörtök - Vilhelmina
Keresés a tartalomban
ItthonA társadalom kilenctizede szerint a kormány jól kezelte a helyzetet

A társadalom kilenctizede szerint a kormány jól kezelte a helyzetet


gátA Századvég felmérése szerint a magyar társadalom majd kilenctizede úgy véli, hogy a kormány jól (50%) vagy nagyon jól kezelte (36%) a vörösiszap-katasztrófa következményeit.


A közvélemény-kutató a múlt héten, nyolcszáz, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt megkérdezésével végzett kutatást, amelynek eredményéről hétfőn tájékoztatta az MTI-t. E szerint a megkérdezettek 97 százaléka helyesli a kármentő alap megnyitását, az új védőgát megépítésével 92 százalék ért egyet, és 85 százalék szerint helyes döntés volt a vállalat tulajdonosainak és a vállalat vagyonának zár alá helyezése. A döntésekkel egyet nem értők aránya kevesebb mint 10 százalék.
A kimutatás szerint 99 százalék úgy látja, a legfontosabb feladat a települések védelme egy esetleges újabb gátszakadástól, ezt követi a károsultak kártalanítása és a gyárban dolgozók munkahelyének megvédése (98 százalék), de hasonlóan fontosnak gondolták a megkérdezettek a felelősök megkeresését (97 százalék) is.
Az adatokból a közvélemény-kutató arra következtetett, hogy a magyar társadalomban óriási q szolidaritás a károsultakkal, de az emberek azt is érzékelik, hogy a gyár bezárása hosszú távon inkább rontja a károsultak helyzetét. A munkahelyek védelmét azonban nem feltétlenül a termelés mielőbbi újraindításától várják a kérdezettek, mivel ezt csak 80 százalékuk látja inkább fontosnak - olvasható a Századvég értékelésében.
A társadalom túlnyomó többsége szerint a gyárat működtető cég a felelős a katasztrófáért, a megkérdezettek 70 százaléka gondolja így, s csupán 4 százalékuk vélekedett úgy, hogy természeti katasztrófáról van szó. A válaszolók 76 százaléka szerint a bajba jutottak kártalanítása a cég feladata, és hét százalék gondolta úgy, hogy ez állami feladat, egy százalék szerint adományokból kell fedezni a kártalanítást.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-10-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite