2019. március 21., csütörtök - Klaudia
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeA tavalyi szépségverseny győztesét levágták!

A tavalyi szépségverseny győztesét levágták!


libaA Nógrád megyei településen megrendezésre kerülő hagyományőrző fesztiválon lesz kisállat simogató és libazsíros kenyér kóstoló, az ünnepséget pedig tollasbál zárja.


Libaszépségversenyt szerveznek és helytörténeti kiállítótermet is avatnak szombaton Szurdokpüspökiben a 3. Püspöki Libafesztiválon - értesült a Nógrád24.hu.

A Nógrád megyei faluban, ahol a '60-as években még ezerszámra tartották a libákat, 2008-ban szervezték meg először a libafesztivált a hagyományok felelevenítésére. Mint Hegedűs Éva, a könyvtár vezetője elmondta: ma már csak 100-200 háziszárnyast nevelnek Szurdokpüspökiben, főleg az idősebbek, de a népszerű libaszépségversenyre a fiatalok is viszik az állatokat. Idén is jelmezesen és természetes szépségükben mutatkozhatnak be a libák, de az már tudható, hogy a tavalyi jelmezes győztes, a kis szoknyát viselő Libi ebben az évben nem indul a megmérettetésen.

Gazdája most másik libával nevezett be a versenybe - mondta Hegedűs Éva. Lesz a szombati fesztiválon liba- és kisállatsimogató, sétakocsizás, a látogatók közös fényképet készíthetnek a szárnyasokkal, megkóstolhatják a libazsíros kenyeret, a libasültet és a krumplilaskát, de kitelepülnek a kézművesek és játszóház is várja a kicsiket.
A fesztiválon köszöntik a 15 éve alakult szurdokpüspöki Szászerka Néptánc Együttest. Fellép Somogyi András parodista, élő koncertet ad a Bojtorján együttes, a tombolasorsolás fődíja egy liba lesz, a nap tollasbállal zárul.

Ezt megelőzően pénteken avatják a helytörténeti és néprajzi kiállítermet. A 20-as, 30-as évek lakóházát a Szent István Iskola felújított régi épületében mutatják be. A szoba, konyha, kamra kialakításához a faluban gyűjtötték a berendezési tárgyakat, illetve a gazdasági eszközöket, mint a vas- és faekéket, fagereblyét, favillát, sarlót.

A tisztaszobában látható lesz a vetett ágy, a sifon, a lóca, az asztal és székek mellett a fiókos szekrény és a ládák, a falakon szentképek. A kisszobába került az ágy és a ládák mellé a működő szövőszék a rokkával és guzsallyal.

A kamrában van a termény tárolására szolgáló hambár, itt kaptak helyet az edények és a gyékényből font tárolók, valamint a mosás eszközei, a fateknő, mosófazék, mosószappan, a sulykoló és a mángorló.


Forrás: HÍR PORT24

 

 

2010-08-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite